Quantcast
Channel: |بر بال اندیشه|
Viewing all 899 articles
Browse latest View live

دانلود آهنگ امیر عباس گلاب کودکانه

$
0
0

این مطلب از وب سایت موزیکفا به صورت رپ انتشار گردید است.

دانلود آهنگ جدید امیر عباس گلاب کودکانه

کاربران گرامی رسانه موزیکفا برای این ساعت شما سوپرایز ویژه ای داریم ♫ دانلود آهنگ بسیار زیبا و دلنشین کودکانه با صدای امیر عباس گلاب به همراه تکست و بهترین کیفیت ♫

Download New Music BY : Amir Abbas Golab | Koodakaneh With Text And 2 Quality 320 And 128 On Music-fa

متن آهنگ کودکانه امیر عباس گلاب

───┤ ♩♬♫♪♭ ├───

اینجا کجـای جهــانه؟●♪♫

که تا این حــد کودکانــه….●♪♫

───┤ ♩♬♫♪♭ ├───

دانلود آهنگ امیر عباس گلاب کودکانه

دانلود دمو در لینک زیر…

توضیحات امیرعباس گلاب در اینستاگرام:

ترك ” كودكانه” بزودي…
با كارگردانی مهدي فلك بلند

دانلود آهنگ امیر عباس گلاب کودکانه

نوشته دانلود آهنگ امیر عباس گلاب کودکانه اولین بار در بر بال اندیشه پدیدار شد.


دانلود آهنگ فريان رو به رام کن

$
0
0

این مطلب از وب سایت موزیکفا به صورت رپ انتشار گردید است.

دانلود آهنگ جدید فريان رو به رام کن

کاربران گرامی هم اکنون سوپرایز سایت موزیکفا برای شما ♫ دانلود آهنگ زیبای رو به رام کن از خواننده جوان کشور فريان به همراه تکست و بهترین کیفیت ♫

شعر : فريان ، مهدی دارابی | ملودی : فريان | تنظيم قطعه ، ميكس و مستر : مسعود جهانی | گيتار : حامد دهقانی | كاخن : مژگان ابوالفتحی

Download New Music BY : Faryan | Roo Be Raam Kon With Text And 2 Quality 320 And 128 On Music-fa

متن آهنگ رو به رام کن فريان

───┤ ♩♬♫♪♭ ├───

عاشق شدم رفت، کردی بیقرارم…●♪♫
از تو یه دلتنگی فقط، مونده برا من●♪♫

شعر : فريان ، مهدی دارابی
آخه کی می خواد بیاد جاتو بگیره؟●♪♫
دنیا می خواد، هر جا منو با تو ببینه●♪♫

ملودی : فريان


ببین! بی تو دلم، یخ کرد…●♪♫
همه حرفاتو از بَر کرد…●♪♫
بیا… حالِ دلم خوبه…●♪♫

تنظيم قطعه ، ميكس و مستر : مسعود جهانی
بیـا، دوباره باز برگـــرد…●♪♫
شدم پریشــــون….●♪♫

───┤ ♩♬♫♪♭ ├───

دانلود آهنگ فريان رو به رام کن

به زودی از رسانه موزیکفا…

تاریخ انتشار : دوشنبه ۲۵ تیر ماه از همین صفحه

دانلود آهنگ فريان رو به رام کن

نوشته دانلود آهنگ فريان رو به رام کن اولین بار در بر بال اندیشه پدیدار شد.

دانلود آهنگ فرزاد فرخ اهل عاشقی

$
0
0

این مطلب از وب سایت موزیکفا به صورت رپ انتشار گردید است.

دانلود آهنگ جدید فرزاد فرخ اهل عاشقی

در این ساعت برای شما عزیزان سوپرایز ویژه ای داریم ♫ دانلود آهنگ شنیدنی و جذاب اهل عاشقی با صدای فرزاد فرخ به همراه تکست و بهترین کیفیت در رسانه موزیکفا ♫

شعر و ملودی : فرزاد فرخ | تنظيم قطعه : ميلاد ماوی

Download New Music BY : Farzad Farokh | Ahle Asheghi With Text And 2 Quality 320 And 128 On Music-fa

متن آهنگ اهل عاشقی فرزاد فرخ

───┤ ♩♬♫♪♭ ├───

هوای من برای تو، اگر که ماندگار شوی●♪♫

که جانِ من برای تو، اگر که سازگار شوی●♪♫

شعر و ملودی : فرزاد فرخ

سرگذشتِ قلبِ من، دچارِ عشق نبود●♪♫

اهلِ عاشقی نبود، تو آمدی شدی تمامِ من●♪♫

جای امنِ بودنم، یه کنج قلبِ توست●♪♫

تنظيم قطعه : ميلاد ماوی

حسِّ خوب چشم توست، عشق پاکِ ناتمام من●♪♫

باور کــــن! همه حرفامو… محکم بگیر، دستامو ●♪♫

───┤ ♩♬♫♪♭ ├───

دانلود آهنگ فرزاد فرخ اهل عاشقی

توضیحات فرزاد فرخ در اینستاگرام در خصوص آهنگ اهل عاشقی:

حس خوب و ناب به هم هديه بديم..️تيزر اهنگ جديدم به نام اهل عاشقي
تقديم با عشق ، به شما عزيزاي دلم كه به عشقتون نفس ميكشم
همه ي نظرهاتون رو اينجا واسم بنوسيد با عشق همرو ميخونم
از اينجا به بعد دست شماهاست
از كانال تلگرامم ميتونيد اين ويديو رو دانلود كنيد،
به اشتراك بزاريد منو تگ كنيد با عشق لايك ميكنم
به زودي تاريخ پخش اهنگ رو اعلام ميكنم
عاشقتونم يه جور خاص
ترانه و ملودي؛فرزاد فرخ
تنظيم؛ميلاد ماوي

به زودی از رسانه موزیکفا…

دانلود دمو در لینک زیر…

دانلود آهنگ فرزاد فرخ اهل عاشقی

نوشته دانلود آهنگ فرزاد فرخ اهل عاشقی اولین بار در بر بال اندیشه پدیدار شد.

دانلود آهنگ بهزاد لیتو لاین بازی

$
0
0

این مطلب از وب سایت موزیکفا به صورت رپ انتشار گردید است.

دانلود آهنگ جدید بهزاد لیتو لاین بازی

و اینک سوپرایز موزیکفا ♫ دانلود آهنگ بسیار زیبا و جذاب لاین بازی با صدای خواننده پرآوازه و محبوب بهزاد لیتو به همراه تکست و بهترین کیفیت ♫

Download New Music BY : Behzad Leito | Line Bazi With Text And 2 Quality 320 And 128 On Music-fa

متن آهنگ لاین بازی بهزاد لیتو

───┤ ♩♬♫♪♭ ├───

───┤ ♩♬♫♪♭ ├───

دانلود آهنگ بهزاد لیتو لاین بازی

به زودی از رسانه موزیکفا…

دانلود آهنگ بهزاد لیتو لاین بازی

نوشته دانلود آهنگ بهزاد لیتو لاین بازی اولین بار در بر بال اندیشه پدیدار شد.

لپتین چگونه باعث خراب شدن رژیم لاغری شما می‌شود؟

$
0
0

Loading…

لپتین هورمونی پروتئینی است که عامل کنترل کننده اشتها و وزن بدن است. این هورمون در سلول‌های چربی ساخته شده و درباره میزان انرژی ذخیره شده قابل دسترس پیام‌هایی به مغز مخابره می‌کند. رابطه میزان این هورمون و سلول‌های چربی مستقیم است یعنی هر چه سلول‌های چربی بیشتر باشد لپتین هم بیشتر خواهد بود. هنگامی که این هورمون در بدن ترشح نمی‌شود مغز گمان می‌کند توده چربی در بدن نیست و فرد را به بیشتر خوردن ترغیب می‌کند. در این مقاله قصد داریم به نقش لپتین در چاقی بپردازیم.

لپتین

لپتین چگونه باعث چاقی می‌شود؟

این هورمون میزان تعادل انرژی در بدن را نشان می دهد، روزه داری و رژیم های کاهش وزن سطح لیپتین بدن را کاهش می دهند. وقتی فردی برای لاغر شدن رژیم غذایی اختیار می کند بدن سعی می کند لپتین خود را کاهش دهد تا با محافظت از ذخایر انرژی از کاهش وزن جلوگیری کند. بنابراین کسانی که رژیم غذایی می گیرند باید سطح این هورمون را در سطح قبل از رژیم حفظ کنند تا اثر محافظتی بدن خنثی شود. اگر این مورد رعایت نشود، پس از قطع رژیم غذایی بدن دوباره به سرعت وزن خود را بازیابی می کند.

این هورمون چگونه در رژیم لاغری شما سنگ اندازی می‌کند؟

در افرادی که چاق هستند یا اضافه وزن دارند چربی و طبیعتا لپتین زیادی وجود دارد، در این افراد مغز نسبت به پیام های این هورمون مقاوم است و لپتین نمی تواند در بدنشان به درستی عمل کند، به این حالت مقاومت لپتینی گفته می شود و برخی محققین آن را یکی از عوامل تداوم چاقی می دانند. مقاومت لپتینی سبب می شود فرمان سیری دیر یا با اختلال به مغز برسد که سبب پرخوری فرد می شود.

لپتین

افرادی که رژیم لاغری دارند، کمتر غذا می خورند و در نتیجه مقداری چربی از دست می دهند، میزان لپتین تولید شده کم می شود و گرسنگی به سراغشان می آید (همین فرایند باعث کاهش انرژی و از دست دادن وزن خواهد شد). در این شرایط است که میزان این هورمون از مقدار مشخص آن پایین تر می آید، وقتی این مورد رخ می دهد مغز احساس گرسنگی خواهد کرد و در بدن فرایندهایی شروع می شوند که این هورمون را به سطح آستانه خود برسانند. تحریک عصب واگ یکی از اعمالی است که بدن انجام می دهد. این عصب رابط بین مغز و دستگاه گوارش بوده و کارایی آن ذخیره سازی انرژی است. وقتی عصب واگ تحریک می شود فرد احساس گرسنگی می کند و برای دریافت انرژی بیشتر تحریک می شود.

بنابر آن چه گفته شد، لپتین به عنوان سیگنال سیری در بدن عمل کرده و برای مغز مانند نشانه ای است که مقدار مورد نیاز چربی برای ذخیره شدن و جذب غذا را تنظیم می کند. لپتین این پیام را به مغز مخابره کرده که انرژی ذخیره شده به اندازه مورد نیاز در سلول های چربی برای شرکت کردن در فرایند سوخت و ساز بدن موجود است. وقتی سطح لیپتین بالاتر از سطح آستانه باشد، مغز فکر می کند که شما به اندازه مورد نیاز انرژی دارید و می توانید فعالیت های روزمره را انجام دهید.

لپتین، برای رسیدن به هیپوتالاموس باید در جریان خون قرار گیرد و موانعی که در مسیرش وجود دارد را رد کند. این موانع درباره موادی که در جریان خون قرار دارند بسیار حساس هستند. پژوهشگران معتقدند بالا بودن سطح لپتین باعث می شود مغز اجازه ورود به آن را ندهد و این مسئله سبب شده که هیپوتالاموس از حساسیت بیش از حد لپتین در امان باشد. این روند تا وقتی که سطح لیپتین نرمال شود ادامه خواهد داشت.

لپتین و انسولین با یکدیگر رابطه نزدیکی دارند، هنگامی که سطح انسولین زیاد می شود سطح لپتین نیز زیاد می گردد. سلول هایی که انسولین تولید می کنند، گیرنده های لپتین نیز دارند، این مورد حاکی از رابطه نزدیک بین آن هاست.

منبع: https://asanteb.com

Loading…

نوشته لپتین چگونه باعث خراب شدن رژیم لاغری شما می‌شود؟ اولین بار در بر بال اندیشه پدیدار شد.

تقویت سیستم ایمنی بدن با معرفی ۱۴ ماده غذایی گوناگون

$
0
0

انسان برای داشتن جسم سالم نیاز به یک سیستم ایمنی قوی دارد. سیستم ایمنی شامل اندام‌ها، سلول‌ها، بافت‌ها و پروتئین‌ها است. این عوامل با هم به فرآیند‌های بدن‌سازی پرداخته تا با پاتوژن‌هایی که شامل ویروس‌ها، باکتری‌ها و بدنه‌های خارجی می‌گردند، مبارزه کنند زیرا آن‌ها باعث عفونت یا بیماری می‌شوند. ادغام غذاهای خاص به رژیم غذایی ممکن است پاسخ ایمنی بدن را تقویت نماید، به همین خاطر ما در این مقاله قصد داریم به معرفی ۱۴ مواد غذایی جهت تقویت سیستم ایمنی بپردازیم.

تقویت سیستم ایمنی

معرفی برخی از مواد غذایی جهت تقویت سیستم ایمنی

همراهان مجله پزشکی بر بال اندیشه همانطور که می‌دانید یک رژیم غذایی سالم و متعادل در حفظ سلامتی نقش حیاتی دارد، از این رو غذاهای نامبرده شده زیر می‌توانند به تقویت سیستم ایمنی کمک نمایند:

۱٫ بلوبری: بلوبری حاوی یک نوع فلاونوئید به نام آنتوسیانین بوده که دارای خواص آنتی اکسیدانی است و می‌تواند به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کند. یک مطالعه در سال ۲۰۱۶ حاکی از آن بود که فلانوئیدها نقش مهمی در دستگاه تنفسی سیستم ایمنی بدن دارند. محققان براین عقیده‌اند افرادی که از مواد غذایی غنی شده با فلانوئید مصرف می‌کنند، به ندرت دچار عفونت دستگاه تنفسی و سرماخوردگی خواهند شد.

۲٫ شکلات تیره: شکلات تیره حاوی آنتی اکسیدانی به نام تئوبرومین بوده که می‌تواند با محافظت سلول‌های بدن از رادیکال‌های آزاد به تقویت سیستم ایمنی کمک نماید. بدن رادیکال‌های آزاد را جهت تجزیه غذا و یا مواجهه با آلودگی‌ها تولید می‌کند. آن‌ها می‌توانند به سلول‌های بدن آسیب برسانند و منجر به بیماری شوند. با وجود مزایای بالقوه این شکلات باید این نکته را در نظر گرفت که آن حاوی کالری زیاد و چربی اشباع شده می‌باشد.

۳٫ زردچوبه: زردچوبه یک ادویه زرد رنگ است که افراد بسیاری در آشپزی از آن استفاده می‌کنند و در بعضی از داروهای جایگزین نیز وجود دارد. مصرف زردچوبه ممکن است به دلیل وجود کورکومین پاسخ ایمنی فرد را بهبود بخشد زیرا طبق بررسی‌های به عمل آمده، کورکومین دارای اثر آنتی اکسیدانی و ضدالتهابی می‌باشد.

۴٫ ماهی روغنی: ماهی قزل آلا، تن، ساردین و سایر ماهی‌های روغنی حاوی منبع غنی از اسید‌های چرب امگا ۳ هستند. بر اساس گزارش سال ۲۰۱۴، مصرف طولانی مدت اسیدهای چرب امگا ۳ ممکن است خطر ابتلا به آرتریت روماتوئید را در افراد کاهش دهد. آرتریت روماتوئید یکی از بیماری‌های خود ایمنی مزمن است، بدین معنی که سیستم ایمنی به اشتباه به بخش سالم بدن حمله خواهد کرد.

۵٫ کلم بروکلی: بروکلی یکی از منابع مهم ویتامین C به شمار می‌رود و حاوی آنتی اکسیدان‌های قوی مانند سولفورافان می‌باشد، به همین دلیل انتخاب خوبی از دسته سبزیجات بوده و می‌تواند از سلامت سیستم ایمنی حمایت کند.

۶٫ سیب‌زمینی شیرین: این نوع از سیب‌زمینی، غنی شده از آنتی اکسیدانی به نام بتاکاروتن بوده و رنگ پوست سیب‌زمینی را به رنگ نارنجی در می‌آورد. بتاکاروتن منبع ویتامین A است و به سلامت پوست کمک کرده و همچنین از آسیب‌های پوستی مرتبط با اشعه ماوراء بنفش محافظت خواهد کرد.

۷٫ اسفناج: این سبزی ممکن است سیستم ایمنی بدن را تقویت کند زیرا حاوی مواد مغذی ضروری و آنتی اکسیدان‌های نامبرده شده زیر می‌باشد:

  • فلانوئیدها
  • کاروتنوئیدها
  • ویتامین C
  • ویتامین E

ویتامین‌های E و C به حمایت از سیستم ایمنی بدن کمک کرده و فلانوئیدها نیز می‌توانند به جلوگیری از سرماخوردگی در افراد سالم کمک نمایند.

تقویت سیستم ایمنی

۸٫ زنجبیل: افراد از زنجبیل در انواع غذاها، دسرها و همچنین در چای استفاده می‌کنند. بر اساس یک مطالعه، زنجبیل دارای خواص ضدالتهابی و ضدعفونی کننده می‌باشد و به سلامتی انسان کمک خواهد کرد. با این حال، هنوز تحقیقات بیشتری درباره تاثیر آن در جلوگیری از بیماری نیاز است.

۹٫ سیر: این گیاه یک درمان خانگی معمول برای جلوگیری از سرماخوردگی و بیماری‌های دیگر محسوب می‌شود. برخی از تحقیقات حاکی از آن هستند که مصرف مکمل سیر به دلیل وجود آلیسین موجب کاهش خطر ابتلا به سرماخوردگی می‌شود اما باز هم تحقیقات بیشتری برای اثبات این موضوع نیاز است.

۱۰٫ چای سبز: این چای حاوی مقدار کمی از کافئین است، بنابراین افراد می‌توانند از آن به عنوان جایگزینی برای چای سیاه یا قهوه استفاده کنند. نوشیدن چای سبز موجب تقویت سیستم ایمنی بدن شده و همانند فلفل‌‎های سبز می‌تواند خطر ابتلا به سرماخوردگی را کاهش دهد.

۱۱٫ دانه آفتابگردان: دانه‌های آفتابگردان می‌توانند در سالاد و یا در کنار صبحانه به کار گرفته شوند. آن‌ها منبع غنی از ویتامین E بوده و باعث بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن خواهند شد.

۱۲٫ بادام: بادام زمینی یکی دیگر از منابع عالی ویتامین E محسوب شده و حاوی منگنز، منیزیم و فیبر می‌باشد. مصرف یک چهارم فنجان بادام زمینی می‌تواند یک میان وعده‌ سالم به شمار رود و برای سیستم ایمنی مفید باشد.

۱۳٫ پرتقال یا کیوی: پرتقال و کیوی منبع خوبی از ویتامین C به شمار می‌روند و افراد هنگامی که احساس سرماخوردگی می‌کنند، سریعا از آن‌ها مصرف می‌نمایند. ویتامین C مدت زمان علائم سرماخوردگی را کاهش داده و کار را برای تقویت سیستم ایمنی بدن آسان خواهد کرد.

۱۴٫ فلفل قرمز: افرادی که تمایل به مصرف قند میوه‌ها ندارند، فلفل قرمز یک انتخاب عالی برای آنان محسوب می‌شود زیرا یک منبع جایگزین ویتامین C می‌باشد. توجه داشته باشید که سرخ شده و کباب شده فلفل قرمز بهتر از جوشانده و بخارپز شده آن عمل خواهد کرد، فلفل قرمز یکی از مهم‌ترین مواد غذایی بوده که می‌تواند نقش بسیار مهمی را در تقویت سیستم ایمنی بدن ایفا نماید.

معرفی سایر راه‌ها برای تقویت سیستم ایمنی بدن

به کار بردن شیوه‌های زندگی قید شده زیر می‌توانند سیستم ایمنی بدن را تقویت کنند:

  • اجتناب از مصرف سیگار
  • ورزش منظم
  • حفظ وزن سالم
  • اجتناب از مصرف الکل
  • داشتن خواب کافی
  • به حداقل رساندن استرس
  • شستن دست‌ها و بهداشت دهان و دندان

خلاصه‌ای از مقاله تقویت سیستم ایمنی

تقویت سیستم ایمنی

مواد غذایی نامبرده شده در این مقاله می‌تواند سیستم ایمنی بدن افراد را تقویت کند و توانایی آن‌ها را برای مبارزه با عفونت بهبود بخشد. به یاد داشته باشید که سیستم ایمنی بدن پیچیده است و خوردن رژیم غذایی سالم و متعادل تنها یکی از راه‌های حفاظت از سلامت ایمنی محسوب می‌شود، البته عواملی نظیر ورزش کردن و سیگار کشیدن نیز در سلامت سیستم ایمنی بدن نقش مهمی ایفا می‌کنند. در نظر داشته باشید هر فردی که دچار سرماخوردگی یا بیماری‌های دیگر شود و یا اینکه درباره سلامت سیستم ایمنی بدن خود نگران باشد، لازم است در این رابطه با پزشک مشورت نماید.

منبع: https://asanteb.com

نوشته تقویت سیستم ایمنی بدن با معرفی ۱۴ ماده غذایی گوناگون اولین بار در بر بال اندیشه پدیدار شد.

دانلود آهنگ محسن چاوشی صید جگر خسته

$
0
0

این مطلب از وب سایت موزیکفا به صورت رپ انتشار گردید است.

دانلود آهنگ جدید محسن چاوشی صید جگر خسته

سوپرایز امشب رسانه موزیکفا ♫ دانلود آهنگ بسیار زیبا و دلنشین صید جگر خسته با صدای خواننده محبوب کشور محسن چاوشی به همراه تکست و بهترین کیفیت ♫

شعر : مولانا | ملودی : محسن چاوشی | تنظیم قطعه : شهاب اکبری

Download New Music BY : Mohsen Chavoshi | Seide Jegar Khaste With Text And 2 Quality 320 And 128 On Music-fa

متن آهنگ صید جگر خسته محسن چاوشی

───┤ ♩♬♫♪♭ ├───

یک لحظه و یک ساعت، دست از تو نمی دارم●♪♫
زیرا که تویی کارم، زیرا که تویی بارم●♪♫
از قندِ تو می نوشم، با قندِ تو می کوشم●♪♫
من صیدِ جگر خسته، تو شیر جگر خوارم●♪♫

شعر : مولانا
جانِ من و جانِ تو، گویی که یکی بودَست●♪♫
سوگند به این یک جان، کز غیرِ تو بیزارم●♪♫

ملودی : محسن چاوشی
من تاج نمی خواهم، من تخت نمی خواهم●♪♫
در خدمتت، افتاده بر روی زمین خواهم●♪♫


آن یار نگویِ من، بگرفت گلوی من●♪♫
گفتا که چه می خواهی؟! گفتم که همین خواهم!●♪♫
جانِ من و جانِ تو، گویی که یکی بودَست●♪♫
سوگند به این یک جان، کز غیرِ تو بیزارم●♪♫

تنظیم قطعه : شهاب اکبری

در شادی روی تو گر قصه غم گویم●♪♫
گر غم بخورد خونم، واللّه سزاوارم●♪♫
در شادی روی تو گر قصه غم گویم●♪♫
گر غم بخورد خونم، واللّه سزاوارم●♪♫

───┤ ♩♬♫♪♭ ├───

دانلود آهنگ محسن چاوشی صید جگر خسته

دانلود آهنگ محسن چاوشی صید جگر خسته

نوشته دانلود آهنگ محسن چاوشی صید جگر خسته اولین بار در بر بال اندیشه پدیدار شد.

دانلود آهنگ مهدی آذر و میثم ابراهیمی عاشق شدم رفت

$
0
0

این مطلب از وب سایت موزیکفا به صورت رپ انتشار گردید است.

دانلود آهنگ جدید مهدی آذر و میثم ابراهیمی عاشق شدم رفت

و اینک سوپرایز ویژه سایت موزیکفا برای شما همراهان گرامی ♫ دانلود آهنگ زیبا و شنیدنی عاشق شدم رفت از مهدی آذر و میثم ابراهیمی به همراه تکست و بهترین کیفیت ♫

تنظیم قطعه : مسعود جهانی

Download New Music BY : Mehdi Azar Ft. Meysam Ebrahimi | Ashegh Shodam Raft With Text And 2 Quality 320 And 128 On Music-fa

 

متن آهنگ عاشق شدم رفت مهدی آذر و میثم ابراهیمی

───┤ ♩♬♫♪♭ ├───

عاشق شدم، رفت!●♪♫

کردی بیقرارم…●♪♫

تنظیم قطعه : مسعود جهانی

از تو یه دلتنگی، مونده برا من●♪♫

آخه کی می خواد، بیاد جاتو بگیره؟●♪♫

دنیا می خواد…●♪♫

───┤ ♩♬♫♪♭ ├───

دانلود آهنگ مهدی آذر و میثم ابراهیمی عاشق شدم رفت

به زودی از رسانه موزیکفا…

دانلود دمو در لینک زیر…

دانلود آهنگ مهدی آذر و میثم ابراهیمی عاشق شدم رفت

نوشته دانلود آهنگ مهدی آذر و میثم ابراهیمی عاشق شدم رفت اولین بار در بر بال اندیشه پدیدار شد.


دانلود آهنگ دانوش کی غیر من

$
0
0

این مطلب از وب سایت موزیکفا به صورت رپ انتشار گردید است.

دانلود آهنگ جدید دانوش کی غیر من

هم اکنون با ما همراه شوید با ♫ دانلود آهنگ بسیار زیبا و شنیدنی کی غیر من با صدای دانوش به همراه تکست و بهترین کیفیت در رسانه موزیکفا ♫

تنظیم قطعه : مسعود جهانی

Download New Music BY : Danoosh | Ki Gheyre Man With Text And 2 Quality 320 And 128 On Music-fa

متن آهنگ کی غیر من دانوش

───┤ ♩♬♫♪♭ ├───

کی تورو عاشقت کرده، که تا این حد دوری از من؟●♪♫

منی که هر کاری میشد می کردم… تونستی…●♪♫

───┤ ♩♬♫♪♭ ├───

دانلود آهنگ دانوش کی غیر من

به زودی از رسانه موزیکفا…

دانلود آهنگ دانوش کی غیر من

نوشته دانلود آهنگ دانوش کی غیر من اولین بار در بر بال اندیشه پدیدار شد.

دانلود آهنگ احمد سعیدی با من بمان

$
0
0

این مطلب از وب سایت موزیکفا به صورت رپ انتشار گردید است.

دانلود آهنگ جدید احمد سعیدی با من بمان

هم اکنون دانلود کنید و لذت ببرید از ♫ آهنگ فوق العاده زیبای با من بمان از خواننده محبوب و جوان کشور احمد سعیدی به همراه تکست و بهترین کیفیت از رسانه موزیکفا ♫

Download New Music BY : Ahmad Saeedi | Ba Man Beman With Text And 2 Quality 320 And 128 On Music-fa

متن آهنگ با من بمان احمد سعیدی

───┤ ♩♬♫♪♭ ├───

───┤ ♩♬♫♪♭ ├───

دانلود آهنگ احمد سعیدی با من بمان

به زودی از رسانه موزیکفا…

دانلود آهنگ احمد سعیدی با من بمان

نوشته دانلود آهنگ احمد سعیدی با من بمان اولین بار در بر بال اندیشه پدیدار شد.

دانلود آهنگ سامان جلیلی میخوامت بی اراده

$
0
0

این مطلب از وب سایت موزیکفا به صورت رپ انتشار گردید است.

دانلود آهنگ جدید سامان جلیلی میخوامت بی اراده

در این ساعت برای شما کاربران عزیز ♫ دانلود آهنگ جذاب و دلنشین میخوامت بی اراده با صدای هنرمند سامان جلیلی به همراه تکست و بهترین کیفیت آماده کرده ایم ♫

شعر و ملودی : سامان جلیلی

Download New Music BY : Saman Jalili | Mikhamet Bi Erade With Text And 2 Quality 320 And 128 On Music-fa

متن آهنگ میخوامت بی اراده سامان جلیلی

───┤ ♩♬♫♪♭ ├───

میخوامت، بی اراده!●♪♫

بی حاشیه و ساده…●♪♫

شعر و ملودی : سامان جلیلی
بگو با منی، آره!●♪♫

این بستگی به تو داره●♪♫

این حسو به تو، مدیونم●♪♫

میدم واسه تو، جونم●♪♫
دنیا بی تو، معنی نداره…●♪♫

───┤ ♩♬♫♪♭ ├───

دانلود آهنگ سامان جلیلی میخوامت بی اراده

به زودی از رسانه موزیکفا…

دانلود آهنگ سامان جلیلی میخوامت بی اراده

نوشته دانلود آهنگ سامان جلیلی میخوامت بی اراده اولین بار در بر بال اندیشه پدیدار شد.

دانلود آهنگ حمید اصغری لو رفت

$
0
0

این مطلب از وب سایت موزیکفا به صورت رپ انتشار گردید است.

دانلود آهنگ جدید حمید اصغری لو رفت

کاربران گرامی در این ساعت برای شما ♫ دانلود آهنگ شنیدنی و جذاب لو رفت با صدای حمید اصغری به همراه تکست و بهترین کیفیت آماده کرده ایم ♫

شعر و ملودی : رضا طاهرخانی | تنظیم قطعه : مصطفی مؤمنی

Download New Music BY : Hamid Asghari | Lo Raft With Text And 2 Quality 320 And 128 On Music-fa

متن آهنگ لو رفت حمید اصغری

───┤ ♩♬♫♪♭ ├───

تو فکر می کنی چی؟ از من دور میشی که چی؟●♪♫

دستت رو شد واسم، تو تو خودِ خودشی●♪♫

خودِ اون که عینِ خودمه، دیوونشم! دیوونمه!●♪♫

تازه پیدات کردم، دیگه از دست نمیدمت…●♪♫

وقتی که تو قلب منی، اصلاً هر جام می خوای برو●♪♫

تو فراموشی بگیرم، نمیشه یادم بره تورو●♪♫

ببین دیگه لو رفت، عشقمون!●♪♫

بی خیالِ حرف این و اون…●♪♫

نکن پنهون، پیشِ کسی●♪♫

منو دیگه از خودت بدون●♪♫

شعر و ملودی : رضا طاهرخانی

نمی بینم هیچ کسو دیگه●♪♫

آخه مثِ تو واسم کیه؟●♪♫

به تو رسیدم تصمیممه، بگو که تصمیمِ تو چیه؟●♪♫

ببین دیگه لو رفت، عشقمون!●♪♫

بی خیالِ حرف این و اون…●♪♫

نکن پنهون، پیشِ کسی●♪♫

منو دیگه از خودت بدون●♪♫

نمی بینم هیچ کسو دیگه●♪♫

آخه مثِ تو واسم کیه؟●♪♫

به تو رسیدم تصمیممه، بگو که تصمیمِ تو چیه؟●♪♫

ببین دیگه لو رفت عشقمـــــون….●♪♫

شبیه خودمی، نیمه ی گمشدمی●♪♫

دور نشی یهو ازم، نزدیک شو یه کمی●♪♫

همیشه توی فالتم، می بینی پای ثابتم●♪♫

می خوام اینو همه آدما بدونن که با تو، توی رابطه ام●♪♫

ببین دیگه لو رفت، عشقمون!●♪♫

بی خیالِ حرف این و اون…●♪♫

تنظیم قطعه : مصطفی مؤمنی

نکن پنهون، پیشِ کسی●♪♫

منو دیگه از خودت بدون●♪♫

نمی بینم هیچ کسو دیگه●♪♫

آخه مثِ تو واسم کیه؟●♪♫

به تو رسیدم تصمیممه، بگو که تصمیمِ تو چیه؟●♪♫

ببین دیگه لو رفت، عشقمون!●♪♫

بی خیالِ حرف این و اون…●♪♫

نکن پنهون، پیشِ کسی●♪♫

منو دیگه از خودت بدون●♪♫

نمی بینم هیچ کسو دیگه●♪♫

آخه مثِ تو واسم کیه؟●♪♫

به تو رسیدم تصمیممه، بگو که تصمیمِ تو چیه؟●♪♫

ببین دیگه لو رفت، عشقمــــون!●♪♫

───┤ ♩♬♫♪♭ ├───

دانلود آهنگ حمید اصغری لو رفت

دانلود آهنگ حمید اصغری لو رفت

نوشته دانلود آهنگ حمید اصغری لو رفت اولین بار در بر بال اندیشه پدیدار شد.

دانلود آهنگ محمدرضا هدایتی عطر تو

$
0
0

این مطلب از وب سایت موزیکفا به صورت رپ انتشار گردید است.

دانلود آهنگ جدید محمدرضا هدایتی عطر تو

هم اکنون ♫ آهنگ جدید و زیبای عطر تو با صدای هنرمند خوب کشور محمدرضا هدایتی به همراه تکست و بهترین کیفیت آماده دانلود است ♫

شعر و ملودی : محمدرضا زارعی | تنظیم قطعه : میلاد پرقوه | میکس و مسترینگ : احسان جوادی

Download New Music BY : Mohammad Reza Hedayati | Atre To With Text And 2 Quality 320 And 128 On Music-fa

متن آهنگ عطر تو محمدرضا هدایتی

───┤ ♩♬♫♪♭ ├───

عطرِ تو، غم انگیزترین بوی جهان شد…●♪♫

یادِ تو، دل انگیزترین شعر جهان شد…●♪♫

تو از نگاه عاشقی تمامِ قلب من شدی●♪♫

شعر و ملودی : محمدرضا زارعی

با آن همه دیوانگی، ببین چه ساده رد شدی…●♪♫

بیا ببین! بیا بگو! من عاشق روی تو بودم●♪♫

عشقِ تو را در دل ستودم●♪♫

تنظیم قطعه : میلاد پرقوه

من عاشق روی تو بودم●♪♫

عشقِ تو را، در دل ستودم●♪♫

عطرِ تو، غم انگیزترین بوی جهان شد…●♪♫

یادِ تو، دل انگیزترین شعر جهان شد…●♪♫

تو از نگاه عاشقی تمامِ قلب من شدی●♪♫

با آن همه دیوانگی، ببین چه ساده رد شدی…●♪♫

میکس و مسترینگ : احسان جوادی

بیا ببین! بیا بگو! من عاشق روی تو بودم●♪♫

عشقِ تو را، در دل ستودم●♪♫

من عاشق روی تو بودم●♪♫

عشقِ تو را، در دل ستودم●♪♫

───┤ ♩♬♫♪♭ ├───

دانلود آهنگ محمدرضا هدایتی عطر تو

دانلود آهنگ محمدرضا هدایتی عطر تو

نوشته دانلود آهنگ محمدرضا هدایتی عطر تو اولین بار در بر بال اندیشه پدیدار شد.

هفتمین مدرسهٔ تابستانی فلسفهٔ تحلیلی • بر بال اندیشه

$
0
0


هفتمین مدرسهٔ تابستانی فلسفهٔ تحلیلی

هفتمین مدرسهٔ تابستانی فلسفهٔ تحلیلی

۵ (۱۰۰%) ۱ vote

پژوهشکدهٔ فلسفهٔ تحلیلی پژوهشگاه دانش‌های بنیادی (IPM) هفتمین دوره مدرسه تابستانی فلسفه تحلیلی را با عنوان «مباحثی در فلسفه ذهن، زبان، اخلاق و متافیزیک» از ۴ تا ۷ شهریور برگزار می‌کند. در این دوره استادان وهمکاران پژوهشگاه دانش‌های بنیادی چهار کلاس آموزشی را در فلسفه ذهن، فلسفه زبان، فلسفه اخلاق و متافیزیک برگزار می‌کنند. (عنوان دقیق و تاریخ کلاس‌ها در برنامه پیوست آمده است).
از علاقه‌مندان به شرکت در این مدرسه تابستانی دعوت می‌شود حداکثر تا تاریخ ۱۵ مرداد با نشانی الکترونیکیدبیرخانه مدرسه تابستانی (phil@ipm.ir) تماس بگیرند. لطفاْ، در ایمیل ارسالی، ضمن ذکر نام و سوابق تحصیلی، رزومهٔ متقاضی نیز پیوست شود. هدف اصلی این مدرسه تابستانی کمک به بهبود وضعیت آموزشی در فلسفه تحلیلی است؛ متقاضیان بر اساس این هدف پذیرفته خواهند شد. با این همه، با توجه به محدودیت فضای محل‌برگزاری مدرسه تابستانی، ممکن است پژوهشکده قادر نباشد تمام متقاضیان را برای مدرسه بپذیرد.
هزینه دوره ۴۰۰،۰۰۰ ریال است که نحوه پرداخت آن اعلام خواهد شد. این مبلغ شامل هزینه کل دوره (چهار کلاس) و پذیرایی در طول دوره (بجز ناهار) و بسته آموزشی مربوط به کلاس‌ها است. در طول دوره مدرسه تابستانی، امکان اسکانِ تعداد محدودی از شرکت‌کنندگانی که ساکن تهران نیستند در مهمانسرای پژوهشگاه فراهم است. برای آگاهیاز شرایط و هزینه اسکان در مهمانسرای پژوهشگاه می‌توانید با شماره تلفن ۲۲۸۰۳۶۶۹-۰۲۱ تماس بگیرید.

هفتمین مدرسهٔ تابستانی فلسفهٔ تحلیلی
هفتمین مدرسهٔ تابستانی فلسفهٔ تحلیلی

.


.

هفتمین مدرسهٔ تابستانی فلسفهٔ تحلیلی

.

مباحثی در فلسفه ذهن، زبان، اخلاق و متافیزیک

.
برنامه مدرسه تابستانی

.

پوستر مدرسه تابستانی

.


.



نوشته هفتمین مدرسهٔ تابستانی فلسفهٔ تحلیلی • بر بال اندیشه اولین بار در بر بال اندیشه پدیدار شد.

دانلود آهنگ ایوان بند عهد کردم

$
0
0

این مطلب از وب سایت موزیکفا به صورت رپ انتشار گردید است.

دانلود آهنگ جدید ایوان بند عهد کردم

هم اکنون سوپرایز ویژه ای برای شما داریم ♫ دانلود آهنگ فوق العاده زیبای عهد کردم از ایوان باند به همراه تکست و بهترین کیفیت از رسانه موزیکفا ♫

Download New Music BY : Evan Band | Ahd Kardam With Text And 2 Quality 320 And 128 On Music-fa

متن آهنگ عهد کردم ایوان باند

───┤ ♩♬♫♪♭ ├───

گرچه مستیم و خرابیم، چو شبهای دگر…●♪♫

باز کن ساقیِ مجلس، سرِ مینای دگر●♪♫

امشبی را که در آنیم، غنیمت شمریم…●♪♫

شاید ای جان نرسیدیم، به فردای دگر!●♪♫

عهد کردم که دگر مِی نخورم در همه عمر●♪♫

به جز از امشب و فردا شب و شب های دگر●♪♫

مستِ مستم مشکن قدرِ خود ای پنجه ی غم●♪♫

من به میخانه ام ای جان، تو برو جای دگر!●♪♫

───┤ ♩♬♫♪♭ ├───

دانلود آهنگ ایوان بند عهد کردم

به زودی از رسانه موزیکفا…

دانلود دمو در ادامه مطلب…

دانلود آهنگ ایوان بند عهد کردم

نوشته دانلود آهنگ ایوان بند عهد کردم اولین بار در بر بال اندیشه پدیدار شد.


پروستاتیت مزمن یا التهاب پروستات و چگونگی درمان آن

$
0
0

پروستاتیت مزمن به التهاب پروستات اشاره دارد که ۳ ماه یا بیشتر طول می‌کشد. این عارضه اغلب دردناک بوده و می‌تواند بر عملکرد جنسی و توانایی ادرار تاثیر بگذارد. برخی از عوامل مانند عفونت‌های باکتریایی و آسیب به عصب یا ماهیچه در ناحیه لگن می‌توانند باعث ایجاد این مشکل گردند. در این مقاله قصد داریم به بررسی علل، نشانه‌ها، روش‌های تشخیص و همچنین درمان پروستاتیت مزمن بپردازیم.

پروستاتیت

اطلاعاتی در رابطه با پروستاتیت مزمن

پروستات یک غده کوچک بوده که در زیر مثانه و اطراف مجرای ادرار قرار دارد. پروستات بخشی از سیستم تولید مثل مردان بوده و ماهیچه‌های این غده در طول انزال کمک می‌کنند تا اسپرم را به داخل مجرای ادرار برسانند. در نظر داشته باشید که با توجه به محل و عملکرد پروستات، مشکلات می‌توانند بر ادرار و توانایی جنسی فرد تاثیرگذار باشند. پروستاتیت که با نام التهاب پروستات نیز شناخته می‌شود اغلب دردناک بوده و در دو نوع حاد و مزمن وجود دارد:

√ پروستاتیت مزمن: این نوع از مشکل به تدریج توسعه یافته و می‌تواند برای ماه‌ها و یا حتی سال‌ها ادامه یابد. این مشکل اگر به مدت ۳ ماه یا بیشتر ادامه پیدا کند، بر اساس نظر پزشکان پروستاتیت مزمن خواهد بود و در این نوع درمان‌های اولیه جوابگو نمی‌باشند.

√ پروستاتیت حاد: یک وضعیت موقت بوده که به طور ناگهانی رخ می‌دهد و ممکن است چند روز یا چند هفته طول بکشد. پروستاتیت حاد اغلب به درمان پاسخ می‌دهد.

علت ایجاد پروستاتیت مزمن

درمان موثر یقینا نیاز به تشخیص دقیق دارد، با این حال تشخیص علت پروستاتیت مزمن گاهی اوقات دچار چالش خواهد شد و علت این عارضه به دو دسته گسترده تقسیم می‌شود که در این قسمت به آن‌ها اشاره خواهیم کرد:

√ پروستاتیت باکتریال مزمن

عفونت باکتری پروستات موجب ایجاد پروستاتیت مزمن می‌شود. در برخی افراد این عفونت پس از عفونت مجاری ادراری یا درمان پروستاتیت باکتریایی حاد ایجاد خواهد شد. علائم پروستاتیت باکتریال مزمن اغلب کمتر از پروستاتیت باکتریایی حاد می‌باشد. فردی که در گذشته دچار یک عفونت حاد شده باشد ممکن است متوجه بهبود روند علائم گردد اما عفونت در برخی از افراد مبتلا به پروستاتیت باکتریایی مزمن همچنان ادامه دارد، این شرایط امکان دارد به دلیل مقاوم بودن باکتری به درمان آنتی بیوتیک و یا کوتاه بودن دوره درمان باشد.

√ پانکراتیت مزمن غیرباکتریایی یا سندرم مزمن لگنی

این نوع از پروستاتیت غیرباکتریایی بوده که می‌تواند دلایل بسیاری داشته باشد و درمان آن سخت‌تر خواهد بود. فردی که قبلا به عفونت باکتریایی پروستات دچار شده است امکان دارد در معرض خطر ابتلا به این نوع از پروستات قرار بگیرد. علل احتمالی پروستاتیت مزمن در زیر آورده شده است که به آن‌ها اشاره خواهیم کرد:

  • استرس روانی
  • آسیب به دستگاه ادراری که شامل جراحی یا آسیب جسمی می‌گردد

علائم اصلی این مشکل

پروستاتیت

نشانه اصلی این مشکل، درد لگن یا تناسلی است. درد می‌تواند همیشگی باشد و یا گاهی ایجاد شود اما اغلب دردناک و شدید خواهد بود. سایر علائم پروستاتیت مزمن عبارتند از:

  • نیاز به تخلیه ادرار به صورت مکرر از جمله چندین بار در شب
  • احساس درد به هنگام ادرار کردن
  • احساس ناراحتی به هنگام ادرار کردن
  • درد در ناحیه آلت تناسلی، رکتوم و بیضه‌ها
  • درد به هنگام انزال
  • مشکل انزال
  • علائم عفونت مانند تب، لرز، تهوع و استفراغ

چگونگی تشخیص این بیماری

افرادی که به هریک از علائم نامبرده شده فوق دچار شوند باید به یک پزشک مراجعه نمایند. عفونت‌های باکتریایی پروستات می‌توانند گسترش یابند، بنابراین هر فردی که علائم عفونت را داشته باشد باید در اسرع وقت به پزشک مراجعه نماید. پزشک جهت تشخیص ابتدا تاریخچه پزشکی فرد را بررسی کرده و سپس رکتوم را مورد ارزیابی قرار خواهد داد. در این لحظه پزشک انگشت خود را به سمت رکتوم که در قسمت انتهایی روده بزرگ قرار دارد برده تا پروستات را از نظر تورم و التهاب بررسی کند، آن‌ها همچنین ممکن است علائم عفونت مانند تخلیه آلت تناسلی یا گره‌های لنفاوی متورم را ارزیابی نمایند. در صورتی که پزشک به عفونت باکتریایی مظنون باشد ممکن است مصرف آنتی بیوتیک‌ها را به بیمار توصیه نماید، اما اگر علائم پس از انجام این کار بهبود نیابند و یا نشانه‌ای از عفونت وجود نداشته باشد، پزشک ممکن است آزمایش‌های قید شده زیر را توصیه کند:

  • آزمایش خون یا ادرار به جهت علائم عفونت و یا سایر مسائل مربوط به پروستات
  • بیوپسی پروستات که در این روش پزشک با استفاده از یک سوزن نمونه‌ای کوچک از بافت پروستات را برای تجزیه و تحلیل آزمایش می‌کند
  • سونوگرافی پروستات یا مجرای ادرار
  • سیستوسکوپی که در این روش پزشک از یک محدوده کوچک داخل مثانه یا مجرای ادرار را مشاهده می‌کند

شیوه‌های مطرح درمانی مشکل

درمان این مشکل بستگی به علت اصلی آن دارد، به عنوان مثال پزشک یا متخصص اورولوژیست برای افراد مبتلا به پروستاتیت باکتریایی، معمولا آنتی بیوتیک‌های خوراکی را توصیه می‌کند. افرادی که دچار پروستاتیت مزمن یا عفونت‌های مکرر باشند ممکن است نیاز به مصرف یک دوره طولانی مدت از آنتی بیوتیک‌ها را داشته باشند که اغلب تا ۶ ماه طول خواهد کشید. در نظر داشته باشید که اگر علائم پس از مصرف داروهای آنتی بیوتیک‌ بهبود نیابند روش‌های درمان شامل موارد زیر می‌گردند:

  • آنتی بیوتیک‌های داخل وریدی به منظور عفونت‌های شدید
  • آرام بخش عضلات برای کاهش اسپاسم عضلات لگن
  • داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی برای از بین بردن درد
  • استفاده از مسدود کننده‌های آلفا برای درمان مشکلات ادراری
  • انجام جراحی برای برداشتن بافت آسیب دیده در مجرای ادرار که می‌تواند مشکلات ادراری را تسهیل بخشد
  • درمان برای کمک به استرس روانی و اضطراب

سایر روش‌ها برای کمک به بهبود پروستاتیت

پروستاتیت

در این قسمت از مقاله به انجام برخی روش‌ها برای کمک به بهبود این شرایط اشاره خواهیم کرد:

  • انجام برخی تمرینات به منظور تقویت عضلات اطراف مثانه و آلت تناسلی
  • طب سوزنی
  • استفاده از حمام آب داغ به صورت روزانه
  • انجام تمرینات آرامش بخش
  • قرار دادن یک کمپرس آب گرم بر روی پیروینیوم یا رکتوم

مروری کوتاه بر مقاله پروستاتیت مزمن

این مشکل اغلب دردناک بوده و موجب تکرر ادرار می‌گردد. هر فردی که علائم پروستاتیت را تجربه کند باید به یک پزشک مراجعه نماید. درمان بستگی به علت و علائم موجود دارد اما پزشک در ابتدا اغلب مصرف آنتی بیوتیک را تجویز می‌نماید. افراد می‌توانند با استفاده از برخی تمرینات و روش‌های جایگزین نیز در روند بهبودی خود موثر عمل کنند.  

منبع: https://asanteb.com

نوشته پروستاتیت مزمن یا التهاب پروستات و چگونگی درمان آن اولین بار در بر بال اندیشه پدیدار شد.

اصلاح‌طلبی نخبه‌گرا :: حمیدرضا محمدی

$
0
0

«کسی که دست به هیچ کاری نمی‌زند فقط به این خاطر که کار کمی از دستش برمی‌آید سخت در اشتباه است»
ادموند برک، سیاست‌مدار ایرلندی

حمیدرضا محمدیچهارراه اصلاح‌طلبی
سعید حجاریان به تاریخ یکم خرداد ۱۳۹۷ مقاله‌ای تحت عنوان «چهارراه اصلاح‌طلبی» در روزنامه‌ی شرق منتشر کرد. وی در این یادداشت با ایجاد تمایز میان اصلاح‌طلبی (ایده) و اصلاح‌طلبان (عامل)، هسته‌ی اصلاحات در ایران را دموکراسی می‌داند. او با فرض «امکان اصلاح‌طلبی» و در جهت پاسخ به این پرسش که چه نسبتی میان اصلاح‌طلبی و قدرت برقرار است چهار مدل زیر را تصویر می‌کند:
مدل سقراطی: اصلاح‌طلبان سقراطی فردگرا و تک‌رو بوده و به دنبال کسب قدرت نیستند. آن‌ها با انتقاد از حکومت و سیخونک زدن به آن (مانند سقراط که خرمگس دموکراسی لقب گرفته بود) موجب بالا بردن هاضمه‌ی شنیدن و پذیرش نقصان‌ها می‌شوند.
مدل افلاطونی: اصلاح‌طلبان افلاطونی با گرته‌برداری از ایده‌ی فیلسوف-شاه افلاطون می‌خواهند از طریق «اصلاحات» قدرت را به دست بگیرند. مثلا در ساختار ایران فقیه شوند و سپس به خبرگان ورود کنند و سلسله‌مراتب ارتقا را طی کنند.
مدل ارسطویی: اصلاح‌طلبان ارسطویی شکل توسعه‌یافته‌ی مدل سقراطی هستند. آن‌ها اصلاح‌طلبی را در تئوری‌پردازی خلاصه نمی‌کنند و معتقدند تئوری‌ها را باید به فاز اجرا وارد کنند. نمونه‌ی این مدل امیرکبیرها و میرزاتقی‌خان‌ها هستند.
مدل رواقی: اصلاح‌طلبان رواقی برآنند که می‌توان با ترویج ایده‌های متفاوت در حوزه‌های مختلف –بر مبنای تربیت شهروند- از مسائل بنیادین گذر کرد. آن‌ها به دنبال ترمیم جزئیات هستند و معتقدند تا مردم اصلاح نشوند مسئولان نیز اصلاح نخواهند شد.
حجاریان پس از برشمردن این چهار مدل معتقد است که همه‌ی آن‌ها متافیزیکال و پا در هوا هستند، زیرا هیچ‌کدام به بسترهای اجتماعی و ماهیت دولت مدرن توجه ندارند. مدل مطلوب او ترکیب مدل «افلاطونی-ارسطویی» است مشروط به آنکه ابعاد متافیزیکال آن دو رویکرد را در این مدل دخیل نکنیم و اصلاح‌طلبی را در روندهای جاری مضمحل نکنیم. به عقیده‌ی او با توجه به این که پول رایج در بازار سیاست، قدرت است، اصلاح‌طلبی در این مدل باید به مرور و با سازمان‌دهی و داشتن تحلیل مشخص از شرایط مشخص به عنوان قطب قوی تعریف و شناخته شود.

مدل رواقی اصلاح‌طلبی
حجاریان مشکل اصلاح‌طلبان رواقی را در این می‌داند که «آن‌ها به دنبال اصلاح مردم هستند و اساسا نگاهشان به اصلاح قدرت نیست». در حالی که به نظر می‌رسد این مدل دموکراتیزاسیون از پایین در جهت ساختن نهادهایی برای یک جامعه‌ی مدنی، توسعه‌ی مفهوم مالکیت خصوصی و شکل‌دهی به یک طبقه متوسط موفق بوده و در بلندمدت منجر به اصلاح نهادی قدرت می‌گردد. رویکرد نخبه‌گرا به اصلاحات، با استفاده از نخبگان ابزاری (سیاسی) و فکری، با چارچوب حل‌المسائلی (و نه فلسفی) به حل و فصل مشکلات یک جامعه می‌پردازد. در مقابل بر اساس رویکرد جامعه‌محور که به تحزب و جامعه‌ی مدنی اهمیت می‌دهد، از همه‌ی افراد دعوت می‌شود تا سهم خود را در تعیین سیاست‌های حکومت ایفا کنند. به باور ما رهیافت نخبه‌گرا قدری حذف‌گرا عمل نموده و عرصه را بر رهیافت دوم تنگ کرده است.
رهیافت جامعه‌محور و رواقی به این نکته توجه دارند که تنها چیزی در جامعه ماندگار خواهد ماند که از میان فرهنگ مردم و روحیه‌ی اجتماعی و خلاقیت خود توده به مرور شروع به زایش کند و به تبع نیازهای اجتماعی تبدیل به یک نهاد یا قانون شود. شهروند دموکراتیک در این معنا تابع قانونی است که خود وضع کرده است. یعنی قانون از نظر تکنیکی نسبت به روابط اجتماعی افراد پس‌آینده است و ابتدا جامعه باید در تحول روابط متقابل خود به ضوابطی برسد و سپس این ضوابط توسط حاکمیت سیاسی از نظر شکلی تنظیم شود و شکل مواد قانونی به خود بگیرد.
درکنار اینکه نقش فعالیت نخبگان و کنشگران مرزی (نخبگان ابزاری) در جهت اصلاحات پذیرفته و ارج نهاده می‌شود، اما این رهیافتِ بلندمدت رواقی است که نه تنها موجب شکل‌گیری بنیان‌های دموکراسی و اصلاحات می‌شود بلکه از درون همین رویکرد نیز نخبگانی برای فعالیت در چارچوب رهیافت نخبه‌گرا تربیت می‌شوند. به باور ما دموکراسی زمانی می‌تواند معنا داشته باشد که انسان دموکراتیک، خانواده‌ی دموکراتیک، سازمان‌های کار دموکراتیک، روابط آزادمنشانه میان افراد و گروه‌ها و فرهنگ دگرپذیری وجود داشته باشد. خصیصه‌ی نخبه‌گرایانه‌ی حوزه‌ی سیاسی سبب می‌شود افراد و گروه‌های اجتماعی از مشارکت کنش‌مند و خودآگاه بی‌نصیب شده و دچار انفعال سیاسی شوند. آن هم در فضایی که شاهد کشمکش نخبگان و ائتلاف‌ناپذیری در میان آن‌ها هستیم. نخبگان ایران عموما درباره‌ی الگوی اصلاحات نهادی یا توسعه در جامعه توافق نداشته‌اند (اتفاقی که همین حالا هم در جبهه‌ی اصلاح‌طلبان ایران مشهود است).
رویکرد نخبه‌گرا این نکته را مغفول می‌گذارد که خلق و خوی ایرانیان و ویژگی‌های فکری و فرهنگی آن‌ها امری ذاتی نیست و در مسیر تاریخ شکل گرفته است. نگاه ایستا و ذات‌باورانه به روح ایرانی موجب نادیده گرفته شدن منطق تحول و پیچیدگی در فرهنگ و نگرش‌ها و گرایش‌ها و رفتار جمعی ایرانیان می‌شود. البته که تا ساختارها تغییر نکند رفتارها هم در مقیاس بزرگ اجتماعی عوض نمی‌شوند، اما تاثیر کنش و عاملیت انسانی هم قابل انکار نیست. در واقع رابطه‌ای دوری میان این دو برقرار است (دیدگاه تلفیقی عاملیت و ساختار)؛ رفتارها تحت تاثیر محیط نهادی هستند ولی نه در یک مدل علیِ خطی، زیرا خود رفتارها و کنش‌ها نیز می‌توانند در تحول نهادها در یک مقیاس زمانی بزرگ تاثیر بگذارند. در نتیجه ما به یک رویکرد شبکه‌ای و طرحی آهسته و پیوسته و در عین حال کل‌گرایانه نیازمندیم. باید همه‌جانبه و شبکه‌ای نگاه کنیم و طرحی ژرف و مشارکت‌جویانه و نه نخبه‌گرایانه بجوییم و نگاه تقلیل‌گرا درباره‌ی شیوه‌ی اصلاح‌طلبی را کنار بگذاریم.
در دموکراسی یونانی (به عنوان مهد دموکراسی) شهر بر گرد قصر شاهی ساخته نمی‌شد، بلکه در مرکز شهر، آگورا (agora) یا فضای عمومی و مکان مشترک قرار داشت که در آن مسائل مربوط به مصلحت عمومی به گفتگو و رایزنی گذاشته می‌شد. از زمانی که شهر بر گرد فضای عمومی و میدان آگورا سامان می‌یافت از یک شهر اداری به پولیس (polis) یا شهر سیاسی تبدیل می‌شد. مردم (demos) یا شهروندان در دموکراسی یونانی به رغم اختلافاتی که در زندگی اجتماعی داشتند، خود را در قلمرو سیاسی برابر می‌دانستند و همگان در اداره‌ی مناسبات قدرت شرکت می‌کردند. شهروند در اندیشه یونانی (برخلاف رعیت در نظام شاه-شبان) حق تعیین سرنوشت دارد.
بر اساس همین اندیشه است که شهروند در قبال جامعه‌ی خود مسئول است و باید کنش‌گرانه در جهت تعیین سرنوشت خود نقش ایفا کند. او در کنار حوزه‌ی خصوصی به حوزه‌ی عمومی نیز می‌پردازد. هابرماس حوزه عمومی را فضایی می‌داند که در آن خرد ارتباطی (گفتگوی عقلانی میان شهروندان آزاد و برابر) تحقق پیدا می‌کند و مردم از طریق مشارکت در حوزه‌ی عمومی، سرنوشت سیاسی خود را تعیین می‌کنند. هرقدر حوزه‌ی عمومی جامعه فضای گسترده‌تری داشته باشد، یعنی اقشار بیشتری از شهروندان را دربرگیرد و مردم با عشق و علاقه بیشتری در آن شرکت کنند، جامعه‌ی مدنی گسترده‌تر و دموکراسی در جامعه عمیق‌تر و ریشه‌دارتر خواهد شد.
در جوامع غیردموکراتیک توده‌ی مردم در موقعیت مشاهده‌گر خارجی قرار دارند و مقامات مرکزی و معادلات قدرت را از دور می‌نگرند. اما با آغاز فرآیند دموکراتیک شدن و مردم‌سالاری، گروه‌های بزرگی از افراد خارج از مدار قدرت به فرآیند حکمرانی علاقه‌مند می‌شوند و قدرت حکام را به چالش می‌کشند. افکار عمومی خواهان نوعی حسابرسی از صاحبان قدرت می‌شود، آنها در فرآیند سیاسی شرکت می‌کنند و از قدرت موجود در جهت خیر عمومی استفاده می‌کنند.
همه‌ی این‌ها ممکن نیست مگر با تغییر گفتمان در حوزه‌ی سیاست، اصلاح‌طلبی و دموکراسی. شاید گفته شود اصرار ورزیدن بر مسائلی همچون در جریان امور قرار گرفتن (شفاف‌سازی)، توضیح خواستن، مطالبه‌گری، حق شهروندی، مسئولیت‌پذیری و از این دست مسائل را نه مسئولان ما با روی گشوده تحمل می‌کنند و نه سایر شهروندان کم‌جرات‌تر به آن‌ها می‌پردازند (چرا که مراقبت از منافع شخصی اولویت زندگی اکثر مردم است).
اولین دلیل این موضوع آن است که هنوز مفهوم نفع عمومی شکل نگرفته است. در حوزه‌ی عمومی است که ما به درک مفهوم نفع عمومی نائل می‌شویم. مشکل من مشکل ما است و مشکل ما مشکل من است.
دومین دلیل آن است که دموکراسی را امری انتزاعی (و تجملی) می‌دانیم و به تمرین آن باور نداریم؛ دموکراسی یک نیاز است و پیشرفتی نخواهد کرد اگر هیچکس حاضر نباشد برای پیش‌برد آن خطر کند.
و سومین دلیل نگاهی است که ما به سیاست داریم و مانع از آن می‌شود تا به آن علاقه‌مند شویم یا بخواهیم نقشی فعال در آن بر عهده بگیریم. درگیر سیاست بودن برایمان به معنی فرصت‌طلبی و به دست آوردن موقیت‌های بهتر است. سیاست چیزی خطرناک و بی‌پدرومادر است و باید از آن ترسان و گریزان بود و درگیر آن نشد. تنها در یک جامعه‌ی دموکراتیک است که شهروندان آگاه از حقوق خود برای کسب این حقوق مبارزه می‌کنند. در عرصه‌ی سیاست همگان نه تنها حق اظهار نظر بلکه وظیفه و مسئولیت اظهار نظر و مطالبه دارند.
ما از نظر سیاسی به یک پدر نیاز داریم تا مراقبمان باشد تا ما نیازی به مراقبت از خودمان نداشته باشیم. ما یاد نگرفته‌ایم چگونه آزاد و آماده‌ی پذیرش مسئولیت باشیم. دشوارترین درس دموکراسی درس مسئولیت فردی است، در تمامی حوزه‌های زندگی، از سیاست گرفته تا امور دم‌دستی روزمره‌ی عینی. اگر به دنبال سیر فشرده‌ای برای رسیدن به دموکراسی باشیم، آنگاه دموکراسی تنها به یک ایدئولوژی تازه و ناکارآمد تبدیل خواهد شد. دموکراسی چیزی است که باید آن را درک کرد، پرورش داد و در راهش کوشید. آینده‌ی ما تماما به خودمان (به عموم مردم) بستگی دارد.

در ادامه به سه حوزه‌ی مهم که می‌توانند عرصه‌ی کنش‌گری آحاد افراد یک جامعه باشند اشاره می‌کنیم.
۱- مم‌های فرهنگی و راه‌حل‌های دومینویی
افرادی مانند ریچارد داوکینز در ارائه‌ی نظریه‌ی مم‌ها (memes) پیش‌قدم بوده‌اند. این نظریه شاید چندان منقح به نظر نرسد اما در تشریح دیدگاه مد نظر ما کارساز است، چرا که اهمیت بسیاری به مسئولیت فردی تک تک افراد یک جامعه می‌دهد. مم‌ها که متناظر با ژن‌ها مفهوم‌سازی شده‌اند، ریزواحدهای فرهنگ هستند؛ کدهای رفتاری که فرهنگ ما را توضیح می‌دهند. مم‌ها حاوی فرض‌های پایه و دانش ضمنی موجود در هر فرهنگ هستند (مثل اینکه دیگران تملق را دوست دارند)، الگوهای نگرشی و رفتاری ما را نشان می‌دهند و حاوی هنجارها و قواعد هستند.
ما به توسعه‌ی بسیار عمیق و نافذ مدنی، توسعه‌ی فرهنگی، توسعه در زیست اجتماعی، توسعه در هنجارها و الگوهای ادراکی و رفتاری نیاز داریم. از آنجا که مم‌ها سینه به سینه و از طریق واسطه‌های انسانی (مردم و کنشگران) منتقل می‌شوند، عاملان اجتماعی می‌توانند مبدعان دیدگاه‌ها و رفتارهای تازه و حاملان و مروجان مم‌های جدید باشند.
فرآیندهای ممتیک تکرار خودبه خودی نیستند، در آن‌ها عنصر کنش، یادگیری و تحول وجود دارد و پراکسیس، کنش و شهروندان یادگیرنده موجب تحولات ممتیک می‌شوند. عاملان انسانی همواره داده‌های ممتیک را به صورت‌های متفاوتی نسخه‌برداری و کپی می‌کنند و در نتیجه پردازش تازه‌ای از داده‌ها فراهم می‌آید و موجب تغییرات ممتیک، تحول و توسعه‌ی فرهنگ می‌شود. در نتیجه کنش‌های جدید و تغییر فرض‌های پایه، یادگیری و میل به فهمیدن و نگاه‌های متفاوت دست به دست هم داده و وضع فرهنگ را تغییر می‌دهند. مثلا اطلاعات ممتیک مربوط به فرهنگ سیاسی عوض شده و مردم یاد می‌گیرند گفت وگو کنند. یا تحول ممتیک در فرهنگ رانندگی رخ داده و رانندگی میان خطوط به الگوهای نورماتیو و ادراکی تبدیل می‌شود.
در پس پراکسیس، کنش و مسئولیت اجتماعی، تجربه‌ی جدیدی از زیست اجتماعی و شهروندی نهفته است. انسان دموکراتیک فعالیت‌های روزمره‌ی زندگی خود را دارای منزلت می‌داند و باور دارد که خرده عاملیت‌های ما، یعنی اعمال مثبت فردی یا گروه‌های کوچک در زندگی روزمره ضروری و تاثیرگذار هستند. او به دنبال کنش مدنیِ جمعی به منظور گسترش پایه‌های فرهنگ عمومی است و کارهای کوچکی انجام می‌دهد که هم از عهده‌ی انجامشان برمی‌آید و هم اثر دومینویی دارند.
انسان دموکراتیک و شهروند حقیقی از دو طریق می‌تواند در جهت اصلاحات حرکت کند. اول از طریق مطالبه‌گری (مانند شکایت از فیلترینگ تلگرام یا اعتراض به نصب یک تابلوی جنسیت‌زده در سطح شهر) چرا که باور دارد تا وقتی مطالبات تغییر نکند ساختار قدرت هم تغییر نمی‌کند. دوم از طریق قدم‌های کوچک که در جهت تولید و گسترش مم‌های فرهنگی اصلاح‌گرانه (مانند عدم استفاده از کیسه‌ی پلاستیکی، ایستادن در صف، نگرفتن پول اضافی از خارجی‌ها توسط تاکسی‌ها) عمل می‌کنند.
۲- آموزش و پرورش دموکراتیک
آموزش و تربیت مهمترین اقدام ملی در مسیر توسعه‌یافتگی قلمداد می‌شوند. اما جامعه‌ی جدید و دموکراتیک نیازمند تحول اساسی و جدی در آموزش‌وپرورش و دانشگاه‌ها است، زیرا تا زمانی که تعلیم و تربیت دموکراتیک نباشد، ایجاد دموکراسی ممکن نیست. دموکراسی در غرب هم همراه با آموزش بوده و به صورت تدریجی به وجود آمده است.
امیرکبیر اولین نهاد آموزش عالی در ایران را با دعوت از اساتید اروپایی که عمدتا در رشته‌های نظامی و اقتصادی و تکنولوژی تخصص داشتند و حتی برخی از آنان افسران نظامی بودند بنیاد نهاد. از آن زمان، نگرش غالب در آموزش عالی اخذ علوم فنی و تکنولوژی و نادیده گرفتن علوم انسانی و هنر بوده است که این موضوع برای آینده‌ی دموکراسی بسیار خطرناک است. تا زمانی که جامعه‌ی ما اسیر نگرش «توسعه‌گرایانه» باشد مشکل بتوان ساختار موجود را تغییر داد.
آموزش پرورش ما مواد خام قابل توجهی به دانش‌آموز منتقل می‌کند بدون اینکه از او فکر کردن و تجزیه و تحلیل کردن درباره‌ی آن مواد را بخواهد. تعلیم و تربیت باید بر تفکر نقادانه، خلاقانه، مراقبتی و آماده کردن افراد برای زیست دموکراتیک تمرکز کند. فضای گفتگو، بحث، انتقاد، تحمل و دوری جستن از جزمیت را فراهم کرده و آموزش دهد. نتیجه‌ی چنین تعلیم و تربیتی انسانی مشارکتی (collaborative) است که به نوعی تربیت شده که به دیگری به عنوان یک شهروند نگاه می‌کند و خود و دیگران را در یک چارچوب ملی و اجتماعی شریک می‌داند.
اختلاف دیگر میان الگوهای دموکراتیک و غیردموکراتیک را می‌توان به خوبی در رابطه‌ی میان معلمان و محصلان ملاحظه کرد. یکی از جنبه‌های آنارشیستی (عدم تمرکز قدرت) آموزش دموکراتیک این است که معلم در آن دانای کل نیست و دانش از طریق رابطه‌ی دوطرفه‌ی معلم-شاگرد منتقل می‌شود.
در مجموع باور به شکل‌پذیر بودن انسان (خوشبینی پداگوژیک) یک خصلت دموکراتیک است. محیط نهادی به شکل ناخودآگاه موجب رشد عادت‌واره‌ها و الگوهای رفتاری می‌شوند. کلید توسعه در آموزش و یادگیری است و می‌توان با اصلاحات نهادی امید به تحول داشت. دیگر نمی‌توان ذات‌باورانه از یک نیمرخ ثابت از رفتار و روحیات ایرانی دم زد. اصلاحات نهادی مانند نهاد دولت، آموزش و پرورش، مناسبات تولید و روابط کار مهم‌ترین قدم برای ایجاد تحول در خلقیات است. در چنین شرایطی می‌توان از ابزارهای غیرانقلابی نظیر آموزش و پرورش برای تحقق جامعه‌ای بهتر یاری گرفت.
۳- کنش و گفتمان‌سازی در جهان رسانه‌ای شده
رسانه‌ای شدن فزاینده‌ی سیاست واجد امکاناتی برای کنش دموکراتیک است و تسهیل‌کننده‌ی دموکراسی است. رسانه موجب ارتباط میان نخبگان سیاست‌گذار و جامعه‌ی مدنی مسئولیت‌پذیر می‌شود. امروزه بسیاری از صاحب‌نظران بر این باورند که امکانات جدید رسانه‌ای (ماهواره، اینترنت، موبایل و غیره) به تعمیق دموکراسی می‌انجامند چرا که به اظهارنظرهای سیاسی ذاتا افقی و بدون هدایت‌گر شکل می‌دهند و بدین طریق بسیاری از شرایط متصلب پیشین را به چالش می‌کشند.
دوران انحصار رسانه‌ای متکی بر صداوسیمای رسمی (حکومتی) به سر آمده است. کاربرد رسمی از رسانه به عنوان عنصر تبلیغاتی، بی‌توجهی به تغییرات فرهنگی و اجتماعی و شکاف عمیق میان فرهنگ رسمی و فرهنگ غیررسمی، نقش آن را در تولید و انتقال ارزش‌های فراگیر جمعی به شدت کاهش داده است. رسانه‌های رسمی در ایران کمابیش دچار نارسایی در انجام وظیفه‌ی خود هستند و هیچ شاخصی بهتر از کیفیت بهره‌مندی و اعتماد به آن‌ها در مواقع حساس نشان‌گر این وضعیت نیست.
رژیم‌های اقتدارگرای قدیمی در کسب اطاعت مردم معمولا مشکلی نداشتند و همواره می‌توانستند روی روحیه‌ی «رعیتی» مردم حساب کنند. رعیت‌مآبی در این رژیم‌ها به صورت ممانعت از یادگیری و کسب دانش توسط توده مردم ظهور می‌کرد. یکی از تاثیرات مهم رسانه در عصر جدید تغییر روحیه‌ی رعیت‌مآبی است. رسانه‌های مستقل یکی از راه‌های گذار از قیم‌مآبی (paternalism) دولتی هستند.
همچنین تحقق عدالت بدون نظارتِ مدنیِ رسانه و نهادهای مدنی ممکن نیست. باید پذیرفت بسیاری سطح انتظارات و مطالبات نسبت به گذشته ارتقا یافته است و این تا حدی و شاید به طور کامل تحت تاثیر آزادی رسانه در سال‌های اخیر است. در سال‌های اخیر شاهد افشاگری های مهمی در رسانه‌ها بوده‌ایم (مثلا در خصوص امتیازات و واگذاری‌های غیر قانونی). یکی از وظایف رسانه‌های عمومی شفاف‌سازی امور است و از این جهت نیز نقش مهمی در مبارزه با فساد دارد.
اینترنت و رسانه بستری برای کنش‌گری و ایجاد گفتمان نیز هست. حضور اجتماعی در عرصه‌ی حقیقی و مجازی شاید مستقیما بر روی سیاست‌های کلان اثر نگذارد، اما گفتمان‌های غالب را تعیین کرده و موجب تغییر و جهت‌دهی به گفتمان‌های دیگر می‌شود.

نتیجه
اولین نکته اینکه نخبه‌گرایی صِرف فردمحور بوده (مانند نسبت محمد خاتمی به پروژه اصلاح طلبی) و در بهترین حالت به آنجا می‌رسد که کسی همچون رضاشاه به مجلس (که محل اجتماع نخبگان است) لقب افتخاری طویله می‌دهد یا کلنل شیل (وزیر مختار انگلستان در دوره‌ی قاجار) می‌گوید «نباید از اصلاحات امیرکبیر نگران شد، چون اقدامات او دارای ساختار فرهنگی-اجتماعی نیست و کاری است فردی و به محض رفتن امیر همه از هم خواهد پاشید». در نتیجه در کنار فعالیت نخبگان نباید از قدرت اجتماع و مردم غافل بود. در اجتماع است که انسان‌ها می‌توانند تربیت شوند. کار جمعی، فضای جمعی، تعامل اجتماعی، ارتباطات، تعاون، مشارکت و همبستگی به انسان‌ها آموزش می‌دهد و آن‌ها را تربیت می‌کند و نیروهای نهفته‌ی معنوی‌شان را بیدار می‌کند. فرودست و فرادست، نخبه و عامی هرکدام بنا به امکاناتی که دارند در آن چه امروز به نام سرشت و سرنوشت ایران می‌دانیم نقش داشته و دارند؛ از صدر مشروطه گرفته تا همین امروز.
دومین نکته تغییر نگاه ریخت‌شناسانه و رازآلود به دولت و حکومت است. حکومت امری گشتالت‌گونه (ساختارمند) و واحد نیست، بلکه متکثر است و معادلات قدرت فراوانی درون آن وجود دارد که با تغییر نگاه دموکراتیک عامه‌ی مردم تا حد بسیاری می‌توان این معادلات را تحت تاثیر قرار داده و اصلاح کرد. چرا که نه دیگر مردم گله و رعیت هستند و نه حکومت شبان، بلکه مردم موکل و کارگزار دولت و حکومت‌اند و می‌توانند کنش‌گرانه و با مشارکت در فرایند سیاسی از او حساب‌رسی کنند. در واقع عامه‌ی مردم باید باور کنند که قدرت سیاسی قدرت خود ماست و این قدرت فقط وابسته به صندوق رای نیست.
سومین نکته ایجاد حس امید در جامعه برای تغییر است. اما برای ایجاد چنین حسی نباید تنها به اندرز دادن به مردم (مثلا درباره‌ی کم‌آبی) بسنده کرد، بلکه باید همزمان حس مشارکت در این مسئله را نیز در آن‌ها ایجاد کنیم تا مانع از ایجاد حس افسردگی و خستگی در آن‌ها شویم؛ نباید ناامیدی را پذیرفتنی جلوه داد، بلکه باید امید را ممکن سازیم. ایران تنها کشور خاورمیانه‌ای است که به معنای دقیق کلمه از استقلال سیاسی برخوردار است و اولین کشور در بیرون از غرب است که بحث قانون اساسی و مشروطیت را مطرح کرده است. ما باید با تقویت ناسیونالیسم عقلایی (تعلق به خاک و سرزمین و شوکت و قدرت ملی) در مقابل ناسیونالیسم احساسی (خودستایی ملی بی‌پایه) خودمان را با همسطحانمان بسنجیم و باور کنیم که تغییر امکان پذیر است. هدف و انتظار ما از اصلاح‌طلبی نباید تبدیل شدن به یک دموکراسی غربی باشد، بلکه باید توسعه‌ی جامعه‌ی مدنی و باز شدن فضای سیاسی در اولویت قرار گیرد.
اصلاحات اساسی در جهت نزدیک شدن به دموکراسی نیازمند تغییر رویه‌ی ذهنی آحاد افراد یک جامعه است. یعنی به روحیه‌ی مداراگر، قبول دیگری، و نظام چند حزبی و کثرت‌گرا نیاز دارد که در طرز رفتار و سلوک انسان‌ها ریشه دوانده باشد. و همچنین باید انسان از حالت رعیت‌وار خود به درآید و به سوژه-من بدل شود. یعنی از آن «خود» جمعی که در توده‌ی بی‌شکل جماعت حل شده است به شهروندی خودمختار و صاحب حق (و البته مسئولیت) تبدیل شود.

منابع:
آبراهامیان، یرواند، (۱۳۹۵)، مردم در سیاست ایران، ترجمه‌ی بهرنگ علوی، نشر چشمه.
حجاریان، سعید، (۱۳۹۷)، «چهارراه اصلاح‌طلبی»، روزنامه شرق.
رضاقلی، علی، (۱۳۹۴)، جامعه شناسی نخبه‌کشی، نشر نی.
سریع‌القلم، محمود، (۱۳۹۴)، عقلانیت و توسعه‌یافتگی در ایران، نشر فرزان روز.
شایگان، داریوش، (۱۳۸۹)، زیر آسمان‌های جهان، ترجمه‌ی نازی عظیما، نشر فرزان روز.
طباطبایی، سید جواد، (۱۳۹۴)، زوال اندیشه سیاسی در ایران، نشر کویر.
عباس‌زاده، محسن، (۱۳۹۵)، «رسانه و کنش‌گری دموکراتیک»، رسانه و فرهنگ، سال ششم، شماره اول، صص ۴۵-۶۸.
فراستخواه، مقصود، (۱۳۹۴)، ما ایرانیان، نشر نی.
مانهایم، کارل، (۱۳۹۳)، دموکراتیک شدن فرهنگ، ترجمه‌ی پرویز اجلالی، نشر نی.
میرسپاسی، علی، (۱۳۹۲)، دموکراسی یا حقیقت، نشر طرح نو.
Nussebaum, Martha, (2000) “Four Paradigms of Philosophical Politics”, The Monist, vol.83, no.4, pp.465-490.

مقاله های پیشنهادی

نوشته اصلاح‌طلبی نخبه‌گرا :: حمیدرضا محمدی اولین بار در بر بال اندیشه پدیدار شد.

روغن اکالیپتوس و معرفی خواص و فواید آن برای سلامتی

$
0
0

Loading…

اکالیپتوس یکی از معروف‌ترین گیاهان دارویی است که به خانواده اکالیپتیان تعلق دارد. درخت‌های این گیاه بومی استرالیا هستند اما امروزه شما می‌توانید این گونه را در اکثر نقاط دنیا یافت کنید. ارتفاع درخت اکالیپتوس از ۳۰ میلی متر تا ۲۵ متر می‌رسد. یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های این درخت، پوست محکم و سفتش می‌باشد. از دیگر نشانه‌های ظاهری اکالیپتوس می‌توان به رنگ قهوه‌ای مایل به زرد تنه این درخت، برگ‌های دم‌ برگ‌دار و متناوب و سرنیزه‌ای و گل‌های بی‌ گلبرگ اشاره کرد. یکی از مهم‌ترین محصولات جانبی این گونه، روغن اکالیپتوس است. این روغن سرشار از خواص دارویی بوده و به همین دلیل می‌تواند به شما در طیف گسترده‌ای از مشکلات کمک کند. برای آشنایی بیشتر با خواص روغن اکالیپتوس ما را همراهی کنید.

روغن اکالیپتوس

خواص روغن اکالیپتوس

یکی از مهم‌ترین مقاله‌هایی که در این مورد منتشر شده، “ذرات طلای طبیعی در برگ اوکالیپتوس و ارتباط آن با اکتشاف ذخایر زیرزمینی طلا” می‌باشد. پژوهشگران استرالیایی در سال ۲۰۱۰، با انتشار این مقاله در نشریه نیچر مدعی شدند که با استفاده از اکالیپتوس می‌توان طلای موجود در  معادن را ردیابی کرد. علاوه بر این، ویژگی‌های سلامتی بسیاری را به روغن اکالیپتوس نسبت داده‌اند. در این گیاه ترکیبات آلی باارزشی همچون Cycloalkenes، فرمالدئید، استیک اسید و دیکلورمتان وجود دارد و به همین دلیل از آن در ساخت داروهایی بسیاری استفاده می‌شود.

درمان سرماخوردگی و آنفولانزا

یکی از خواص مهم و رایج روغن اکالیپتوس درمان بیماری‌هایی مانند سرماخوردگی و آنفولانزا می‌باشد. تحقیقاتی که در سال ۲۰۱۵ در دانشگاه پزشکی استانبول انجام شد نشان می‌دهد که خواص این گیاه برای عفونت‌های دستگاه تنفسی مانند سرماخوردگی، التهاب سرفه، التهاب بینی، گلو درد، گرفتگی بینی، برونشیت و سینوزیت موثر است. در یکی دیگر از مطالعات بالینی که توسط دانشمندان فنلاندی صورت گرفت، مشخص شد روغن اکالیپتوس  توانایی مهار باکتری‌هایی مانند S. pneumonia، H. influenza و parainfluenza که باعث عفونت‌های سینوسی، تب و آنفولانزا می‌شوند را دارد. بدین منظور کافی است تا شب‌ها قبل از خوابیدن چند قطره از این روغن را به آب اضافه کنید و آن را بنوشید.

درمان شپش سر

شپش سر یکی از انگل‌های رایج است که باعث بوجود آمدن آسیب‌های جدی به موهای شما می‌شود. جالب است بدانید که این گونه حشره، تنها از انسان تغذیه می‌کند. شما با استفاده از این روغن می‌توانید به راحتی از شر شپش سر خلاص شوید چرا که دانشمندان اعتقاد دارند که در روغن اکالیپتوس مواد آفت کش بسیاری وجود دارد. برای سال‌ها از این گیاه برای دور کردن حشرات موذی از مزارع کشاورزی استفاده می‌شده است. نکته مهمی که باید بدانید این است که این روغن برای کودکان زیر ۵ سال توصیه نمی‌شود. بهتر است قبل از استفاده با دکتر خود مشورت کنید.

روغن اکالیپتوس

درمان آسم

همان طور که در بالا نیز اشاره کردیم این روغن سرشار از خواص ضد التهابی است و به همین دلیل می‌توان از آن برای درمان آسم استفاده کرد. بدین منظور کافی است که چند قطره از این روغن را بر روی سینه خود بریزید و سپس به آرامی آن را با دست خود ماساژ دهید. تاثیرات عطر و بخار این روغن باعث می‌شود تا گلو و رگ‌های خونی شما آرام شده و اکسیژن بیشتری انتقال داده شود. به همین ترتیب نفس کشیدن راحت‌تر صورت می‌گیرد.

بهبود عملکرد مغز

استفاده از این روغن برای بهبود عملکرد مغز نیز یکی دیگر از خواص اکالیپتوس می‌باشد. تحقیقات نشان می‌دهد که این روغن به عنوان واسودیلاتور عمل می‌کند. این بدان معنی است که اکالیپتوس می‌تواند با آرام کردن شریان‌ها و رگ‌ها، به افزایش گردش خون کمک کند. مطالعاتی که توسط دکتر ملینا آستین انجام شده ثابت می‌کند هر چه گردش خون در مغز شما بیشتر باشد، قدرت و عملکرد این عضو مهم افزایش پیدا می‌کند. معمولا در کلاس‌ها مقداری روغن اکالیپتوس قرار می‌دهند تا با معطر شدن فضا، عملکرد دانش آموزان بهبود پیدا کند.

مدیریت دیابت

دیابت یکی از اختلالات متابولسمی رایج است که در طی آن بدن انسان به انسولین مقاوم شده و در نتیجه سطح قند خون افزایش پیدا می‌کند. متاسفانه هر روزه به تعداد افرادی که به این بیماری دچار می‌شوند افزوده می‌شود. یکی از بهترین مواد برای بیماران دیابتی روغن اکالیپتوس است چرا که این ماده حاوی فلاونوئیدهای قدرتمند (کورستین، کومپفرل)، فنولیک (تانن ها، اسید ellagic) و ترپنوئید (سینوئول، آلفا پینن) می‌باشد. این ترکیبات آلی قادر هستند تا با تقلید عملکرد انسولین قند خون شما را کاهش بدهند.

منبع: https://asanteb.com

Loading…

نوشته روغن اکالیپتوس و معرفی خواص و فواید آن برای سلامتی اولین بار در بر بال اندیشه پدیدار شد.

برنامه پرگار با عنوان «روان‌درمانگری چیست و چقدر موثر است؟» • بر بال اندیشه

$
0
0

.

مهدی نسرین، پژوهشگر فلسفه و انترن روان‌درمانی

افرادی که در حوزه سلامت روان با شرایط یا مسائلی رو به رو هستند غالباً با پدیده ای رو به رو می شوند که از آن به عنوان قبح یا انگ بیماری روانی یاد می شود. از این منظر، این افراد از یک سو با آن شرایط روانی که ممکن است سخت، اضطراب زا، انرژی بر باشند و در زندگی شان وقفه ایجاد کنند دست و پنجه نرم می کنند و از سوی دیگر با تصویری منفی رو به رو هستند که ممکن است از جانب خودشان یا دیگران در مورد این شرایط دریافت کنند. هدف از این نوشته این است که نشان دهد پدیده قبح پیرامون مشکل یا شرایط روانی پدیده ای پیچیده و چند لایه است. این نوشته همچنان سعی خواهد کرد نشان دهد قبح پیرامون شرایط روانی را نمی شود صرفاً از طریق آموزش های عمومی یا تخصصی توسط رواندرمانگران، روانپزشکان یا روانشناسان از بین برد و راهکارهای فعالانه تری با حضور افرادی که با این شرایط درگیر هستند لازم است. در عین حال این نوشته این ادعا را هم دارد که قبح پیرامون شرایط سلامت روان صرفاً از سوی فردی که با این شرایط رو به روست، عموم جامعه، یا رسانه ها اعمال نمی شود و چه بسا دست اندرکاران بهداشت روان چه در حوزه آموزش و چه در حوزه ارائه خدمات خود نیز این نگرش های منفی، مغرضانه و تبعیض آمیز را نسبت به برخی از مراجعینشان داشته باشند.

وقتی از قبح پیرامون مشکلات حوزه سلامت روان صحبت می کنیم، از چه حرف می زنیم؟

عبارت انگلیسی stigma برای معرفی حالتی استفاده می شود که افراد درگیر با موضوعی را در جامعه یا نزد خودشان بی اعتبار می کند. به عنوان معادل فارسی این عبارت از الفاظ “قبح” یا “انگ” استفاده می شود که البته هیچ کدام معادل دقیق برای stigma نیستند. برای یک دست ماندن این نوشته از این جا به بعد بیشتر واژه قبح را به عنوان معادل stigma پی می گیرم. هر چندر در مواردی از انگ هم استفاده خواهد شد.

بررسی، تحلیل و تلاش برای تقلیل قبح پیرامون شرایط روانی سابقه ای طولانی دارد و دست کم به نوشته ای توسط گافمن در ابتدای دهه ۱۹۶۰ میلادی برمی گردد (Goffman, 1963). . در سال های پایانی قرن بیستم تعاریف متعددی از قبح شرایط روانی ارائه شده است که یکی از آن ها به شرح زیر است: قبح پیرامون یک وضعیت زمانی رخ می دهد که به کسانی که به آن وضعیت دچار هستند هویتی نسبت داده می شود که از نظر بخشی از جامعه هویتی کم ارزش، بی ارزش یا ضد ارزش است (Mak,Poon, Pun & Cheung, 2007) نتیجه نسبت دادن قبح به یک شخص بابت یک وضعیت طیف وسیعی از حالاتت، نگرش ها و رفتارها را شامل می شود که می تواند شامل این موارد باشد: نگرش مغرضانه به فرد، واکنش احساسی منفی به فرد، رفتار تبعیض آمیز علیه فرد و نهایتاٌ حتی ساختارهای اجتماعی و قانونی جهت دار علیه فرد. برای نمونه شخصی را در نظر بگیرید که در حال حاضر به شکل آشکاری علائم وابستگی به یک ماده خاص را نشان می دهد، مثلاً بدنش درد می کند، آبریزش بینی دارد و مضطرب و بی قرار به نظر می رسد. برخی از افراد جامعه ممکن است به این شخص به عنوان یک فرد لاابالی، بدون عزت نفس یا فاقد اراده نگاه کنند (نگرش مغرضانه). ممکن است هنگام دیدن این شخص یا شنیدن شرایطش احساس دلزدگی، ترحم یا حتی انزجار به برخی دیگر دست دهد (واکنش احساسی منفی). شخص ممکن است بابت شرایطی که با آن دست درگریبان است شغلش را از دست دهد یا کارش را در اداره ای راه نیاندازند (رفتار تبعیض آمیز). ونهایتاً این که قوانین اجتماعی مانع از دسترسی او به برخی حقوق یا مزایای شهروندی اش بشوند (ساختار اجتماعی و قانونی جهت دار).

مهم است که توجه شود قبح لزوماً از سوی دیگران بر شخص اعمال نمی شود. افرادی که انگ یا قبح را تجربه می کنند ممکن است خود نیز این حالت را درونی کنند و برخی از آن نگرش های مغرضانه یا احساسات منفی را نسبت به خود پی بگیرند. چه بسا فردی که با وابستگی به ماده ای دست در گریبان است خودش نیز به خود به عنوان شخصی فاقد اراده و ناتوان نگاه کند. شاید ترجیحات قوی ای داشته باشد که کارفرمایش یا اعضای خانواده اش را از شرایطی که در آن است آگاه نکند و حتی از اعلام این شرایط به پزشک یا رواندرمانگرش ابا داشته باشد.

راش و همکارانش (Rusch, Angermeyer & Corrigan, 2005) بر مبنای تحقیقاتی که در کانادا، انگلستان و آلمان انجام شده دو عامل اصلی اما نسبتاً مستقل را در مورد قبح پیرامون کسانی که با مشکلاتی در حوزه روان رو به رو هستند شناسایی کرده اند: نخستین عامل ترس و طرد است. بخشی از جامعه ممکن است کسانی را که با شرایط یا مشکلاتی در حوزه روان رو به رو هستند خطرناک بیابند و از آن ها بترسند و تلاش کنند افراد را از حوزه های مختلف (مثل جایی که زندگی می کنند، جای که درس می خوانند، جایی که کار می کنند و غیره) طرد کنند. از این منظر هر مشکلی در حوزه سلامت روان معادل گرفته می شود با امکان ایجاد خطر و مزاحمت برای دیگران. دومین عامل رویکرد قیم مأبانهAuthoritarianism) ) در برخورد به این افراد است. به این معنی که فرض می شود این افراد درک صحیح و جامعی از دنیای پیرامونی خود ندارند، مسئولیت پذیر و قابل اعتماد نیستند و چون احساس استیصال می کنند، نمی توانند تصمیم های صحیح بگیرند و در نتیجه لازم است دیگران به جای ایشان تصمیم بگیرند.

توجه به این نکته مهم است که زبان نقش مهمی در شکل گیری و ادامه قبح پیرامون شرایط بهداشت روان دارد. مثلاً اصطلاح “اختلال روانی” می تواند به راحتی دوگانه های “سالم/ناسالم” یا “توانا/ناتوان” را تقویت کند. از سوی دیگر، در حالی که هنگام صحبت از بیماری های فیزیکی، فرد با بیماری اش یکی گرفته نمی شود بسیار اتفاق می افتد که چنین وضعیتی در مورد بیماری های روانی رخ دهد. به عنوان نمونه، هرگز نمی شنویم که فلانی سرطان است یا سکته است، بلکه می شنویم که فلانی سرطان دارد یا سکته کرده است، منتها بسیار رایج است که بشنویم فلانی معتاد است، فلانی دوقطبی است و یا فلانی افسرده است. در بسیاری فرهنگ ها، اشاره به عدم سلامت روانی ممکن است به صورت ناسزا به کار رود؛ چه بسا کلمه “روانی” به خودی خود در زبان فارسی باری به شدت منفی دارد.

پی آمدهای وجود و حضور قبح پیرامون مشکلات حوزه سلامت روان

تحقیقات متوعی که در سه دهه اخیر در کشورهای مختلف انجام شده است نشان می دهد که مراجعه به خدمات رواندرمانی در مجموع رو به افزایش است. به نظر می رسد شهروندان ایرانی نیز از این قاعده مستثنا نباشند و شاهد اقبال روزافزونی به مشاوره و رواندرمانی در ایران هستیم. علی ایحال، پژوهش های دیگری نشان می دهند که قبح پیرامون برخی مشکلات ذهنی (مثلاً شیزوفرنی، اختلال دوقطبی یا اختلال شخصیت مرزی) در همین سال ها، حتی در کشورهای توسعه یافته، افزایش پیدا کرده است. بنابراین به راحتی نمی توان افزایش مراجعه به رواندرمانگران را دلیلی برای کاهش قبح مشکلات حوزه سلامت روان گرفت. برای توضیح بیشتر به این مثال توجه کنید. آدم ها این روزها نسبت به چند دهه قبل بیشتر فعالیت فیزیکی دارند، بیشتر درباشگاه های ورزشی ثبت نام می کنند، بیشتر مطالب مربوط به آشپزی یا تغذیه سالم را دنبال می کنند و بیشتر به متخصصین تغذیه مراجعه دارند. توجه بیشتر به تغذیه سالم و گرفتن خدمات و آموزش در این زمینه و افزایش تحرک فیزیکی به معنی آن نیست که قبح چاقی یا نداشتن اندام آرمانی کاهش پیدا کرده است. چه بسا همان قبح عاملی باشد در این که افراد این روزها به این موضوعات و فعالیت ها توجه خاصی نشان می دهند.

راش و همکارانش (Rusch, Angermeyer & Corrigan, 2005) پیامدهای بیرونی زیانبار قبح پیرامون مسائل روانی را به دو بخش اصلی تقسیم می کنند. نخست این که این قبح روابط بین فردی شخصی را که با این مسائل رو در روست به شکل مخربی تحت تأثیر قرار می دهد و باعث می شود تصویر منفی کلی والبته غیردقیقی از مشکل روانی در جامعه یا رسانه ها به دست داده شود. مثل این که گفته شود کسی که به اختلال دوقطبی روبه روست دمدمی مزاج است. دوم این که این قبح می تواند به تبعیض ساختاری منجر شود. مثلاً این که کارفرما از استخدام کسی که سابقه بستری شدن بابت افسردگی را داشته سرباز زند یا صاحبخانه از اجاره دادن خانه اش به شخصی که مبتلا به شیزوفرنی است ابا داشته باشد.

قبح شخصی و درونی شده

همان طور که در بالا اشاره شد قبح پیرامون مسائل سلامت روان صرفاً مسئله ای نیست که از جانب دیگران بر شخص اعمال شود. چه بسا شخصی که با این مسائل دست در گریبان است خود نیز باورهایی از جنس آن باورهای مغرضانه، منفی و تبعیض آمیز در مورد خودش داشته باشد. قبح شخصی (self-stigma) هم گستره وسیعی از پیامدهای زیانبار را دارد. از یک سو تصویر ناصحیحی از اختلال ذهنی و بیماری روانی را در شخص ایجاد می کند و به احساس استیصال، ناامیدی و ناتوانی می انجامد. این احساسات به نوبه خود می توانند عزت نفس شخص را پایین بیاورند. از سوی دیگر، قبح شخصی ممکن است مانع از آن شود که فرد در جهت دریافت کمک حرفه ای قدم بردارد و به این ترتیب مدت طولانی تری را در شرایط سخت سپری کند.

نقش روانپزشکان، روان درمانگران و مشاورین بهداشت روان در زمینه کاهش دادن قبح شخصی بسیار حائز اهمیت است. اگر برخورد روانپزشک و رواندرمانگر برخوردی قیم مأبانه باشد و صرفاً بر مشکلات شخص تمرکز کنند، از یک سو این تصویر که شخص با بیماری یا اختلالش اینهمان است تقویت می شود و از سوی دیگر این نگاه اهمیت می یابد که شخصی که با این مسائل رودروست آدمی است مستأصل و ناتوان که تنها با پیروی از دستورات یک متخصص آگاه و توانا می تواند از پس مشکلاتش بر آید. بنابراین توصیه می شود افراد حرفه ای درگیر در بهداشت و سلامت روان مرتب خود را “بکاوند” و نسبت به نگرش ها و باورهای خود که می توانند در مواردی مغرضانه و قیم مأبانه باشند آگاه باشند.

راه های کاهش قبح

به صورت کلی تلاش برای کاهش قبح پیرامون مسائل بهداشت روان بر سه ستون استوار است: اعتراض، آموزش و تماس.

اعتراض واکنشی است به تصویر “انگ خورده ای” که در نطق های عمومی، برنامه های رسانه ای (تلویزیون، ماهواره و نظایر آن) و تبلیغات دیده می شود. وظیفه حرفه ای و اخلاقی کنشگرانی که در جهت کاهش این نوع قبح تلاش می کنند این است که اگر تصویر کلیشه ای و ناصحیحی از یک مسئله روانی مطرح می شود نسبت به آن معترض شوند. منتها این روش، روشی است واکنشی. یعنی اول باید منتظر ماند در جایی تصویر ناصحیحی ارائاه شود و بعد به آن واکنش نشان داد.

در مقابل اعتراض، آموزش رویکردی است فعالانه تر و کنشی تر و نقش به سزایی درقبال کاهش قبح بهداشت روان ایفا می کند. منتها باید توجه شود که هر نوع آموزشی به کاهش قبح نمی انجامد. برای مثال روشن است که یک برنامه آموزشی که درباره تغییرات سلول های مغزی به دنبال مصرف طولانی یک ماده خاص اطلاع می دهد لزوماً نمی تواند در جهت کاهش قبح پیرامون مصرف مواد و اعتیاد کمک کند. برای کاستن قبح، برنامه آموزشی باید مشخصاٌ در جهت کاستن قبح طراحی و ارائه شود و نباید انتظار داشت که پیامد جانبی برنامه آموزشی کاهش قبح باشد. در عین حال به دلیل آن که قبح پیرامون مسائل بهداشت روان پدیده ای چندلایه و پیچیده است، چه بسا یک برنامه آموزشی حتی به تقویت قبح در یک زیرحوزه دیگر بیانجامد. برای مثال به صفحه یادداشتی که در بی بی سی فارسی در مورد ارتباط افسردگی و تنهایی در اینجا منتشر شده بود نگاهی بیاندازید. در حالی که این صفحه اطلاعات به روزی را به خواننده منتقل می کند از چهار تصویر استفاده کرده که همگی درکی کلیشه ای و انگ خورده از افسردگی و شخصی که با افسردگی رو در روست ارائه می دهند. به عبارت دیگر، در حالی که متن مقاله دارد درباره افسردگی آموزش می دهد، تصاویر مقاله افسردگی را به استیصال تقلیل می دهد و قبح پیرامون افسردگی را تقویت می کند.

اما مهمترین عامل در کاهش قبح پیرامون مسائل بهداشت روان، تماس اجتماعی با افرادی است که با این مسائل دست درگریبانند، علی الخصوص اگر این افراد آدم های موفقی در زمینه کار یا حوزه فعالیتشان باشند. امروزه در غرب، زنان و مردان موفق و مشهور بسیاری از سابقه بیماری یا شرایط درمانی خود صحبت می کنند. فقط به عنوان مثال می شود به سوفی ترودوهمسر نخست وزیر کانادا اشاره کرد که سال های قبل با اختلال تغذیه رو به رو بوده یا اندرسون کوپر مجری معروف شبکه سی.ان.ان که از مشکل خوانش پریشی (Dyslexia) خود در دوران بلوغ صحبت کرده است. این سختی ها باعث نشده که این افراد و بسیاری دیگر نتوانند مدارج تحصیلی یا شغلی را طی کنند و در حوزه کاری شان به موفقیت نائل نشوند. در مقابل اما به نظر می رسد این ارتباط اجتماعی با افراد موفق فارسی زبانی که با بیماری های روانی یا شرایطی در حوزه سلامت روان رو به رو باشند بسیار نازل است. احتمالاً همه ما افراد مشهور یا موفقی را می شناسیم که با اختلال مصرف مواد دست پنجه نرم کرده باشند: فرهاد مهراد یکی از آلبوم هایش را به پزشک معالج اعتیادش تقدیم کرده است و داریوش اقبالس با صراحت در این مورد صحبت کرده و حتی بنیانی را در جهت کمک به افرادی که با مصرف مواد درگیرند بنا نهاده است. منتها خیلی بعید می آید که ما ورزشکار، هنرپیشه، سیاستمدار، هنرمند، دانشمند یا مدیر موفق فارسی زبانی را بشناسیم که به صراحت از افسردگی، اضطراب، اختلال دوقطبی، اختلال شخصیت مرزی و شیزوفرنی اش صحبت کرده باشد. دلیل اصلی این امر این است که یکی از جنبه های قبح پیرامون این بیماری ها و شرایط آن است که- همان طور که در بالا اشاره شد- فرد را به صورت آدمی ناتوان و طبیعتاً ناموفق جلوه می دهد.

به این دلیل آخر، برنامه ها و میزگردهایی که در رسانه های عمومی و صرفاً با حضور متخصصین برگزار می شود نمی تواند گام اساسی را در جهت شکستن قبح پیرامون مسائل بهداشت روان بردارد. مانند هر حوزه دیگری، حضور کسانی که “انگ” به آن ها می خورد مهمترین عامل در مبارزه با این انگ هاست.

نتیجه گیری

قبح پیرامون مسائل بهداشت روان پدیده پیچیده و چند لایه ای است که فقط از سوی جامعه و رسانه ها تقویت نمی شود و متخصصین حوزه بهداشت روان و شخصی که خود با این مسائل رو در روست هم ممکن است به آن دامن بزنند. لازم است روانپزشکان، رواندرمانگرایان و مشاورین بهداشت روان، باید نسبت به مواردی که در رسانه ها، سخنرانی های عمومی و تبلیغات این قبح مستقیم یا تلویحی ترویج می شود حساس باشند و به آن اعتراض کنند و تصویر بدون قبح از مسائل بهداشت روان را آموزش دهند. اما اعتراض و آموزش تنها زمانی می تواند به شکل موثری در جهت کاهش این قبح عمل کند که با حضور افرادی که این مسائل و قبح پیرامون آن را تجربه کرده اند همراه باشد. هر چند نمی توان بار شکستن قبح را صرفاً بر دوش کسانی گذاشت که اثرات منفی آن را تجربه کرده اند، عدم حضور این افراد در برنامه های عمومی و رسانه ها همچنان آن تصویر انگ خورده ناموفق و مستأصل را از کسی که با مسائل مربوط به بهداشت روان درگیر است تقویت می کند. از این رو آن دسته از متخصصین حوزه بهداشت روان که به جنبه اجتماعی مسئله توجه دارند باید فعالیت های خود را بیش از گذشته همراه با حضور افرادی بکنند که موضوع این قبح هستند.

.

منابع

Goffman, E. (1963). Stigma: Notes on a spoiled identity. Jenkins, JH & Carpenter.

Rüsch, N., Angermeyer, M. C., & Corrigan, P. W. (2005). Mental illness stigma: concepts, consequences, and initiatives to reduce stigma. European psychiatry, 20(8), 529-539.

Mak, W. W., Poon, C. Y., Pun, L. Y., & Cheung, S. F. (2007). Meta-analysis of stigma and mental health. Social science & medicine, 65(2), 245-261.

نوشته برنامه پرگار با عنوان «روان‌درمانگری چیست و چقدر موثر است؟» • بر بال اندیشه اولین بار در بر بال اندیشه پدیدار شد.

“حاج آخوند”، معیاری برای روحانیتِ امروز • بر بال اندیشه

$
0
0

"حاج آخوند"، معیاری برای روحانیتِ امروز

“حاج آخوند”، معیاری برای روحانیتِ امروز

۵ (۱۰۰%) ۱ vote

هنر اگر یکی از مهمترین راه های انتقال اندیشه در دنیای امروز نباشد، بی شک یکی از محبوبترین و بهترینِ آنهاست. روشنفکران دینی مدتی است به این مهم التفات دارند و بعضاً می کوشند تا آراء خود را در پیوند با هنر نیز عرضه کنند. چندی پیش حسن محدثی کتاب “مشرکی در خانواده پیامبر” را نگاشت و در قالبی داستانی، مرام مداراجویانه و رواداری پیامبر را به تصویر کشید. اخیراً اما عطاالله مهاجرانی کتاب “حاج آخوند” را به رشته تحریر در آورده است تا سیمای یک روحانی پاک نهاد را به تصویر کشد. روحانی ای که می تواند الگو و معیار ممتازی برای روحانیتِ امروز لقب گیرد. حاج آخوند فردی معنوی و اخلاقی است که در روستایی زندگی می کند و مهاجرانی در ایام کودکی و نوجوانی با وی معاشرت داشته و از او ادب دینداری را آموخته است. به تعبیر نویسنده، حاج آخوند فرد وارسته ای است که همچنان می تواند دلها را تکان دهد، روح ها را برآشوبد و چشم ها را به اشک بنشاند. نَفَس گرمش به زندگی معنی می دهد.

حاج آخوند با عرصه ی ادبیات بسیار آشنا و مأنوس است. به اشعار فردوسی، مولوی، حافظ و خیام احاطه ی کامل دارد. معتقد است که شاهنامه، شناسنامه ملت ایران است، شناسنامه تاریخی و فرهنگی. مثنوی هم شناسنامه روح ماست. وی تفسیرهای معنوی از داستانهای شاهنامه ارائه می دهد. داستان رستم و سهراب را اینگونه تحلیل می کند که “رستم می دانست که دارد پسرش را می کُشد، بین پسرش و ایران، ایران را انتخاب کرد. رستم مثل ابراهیم بود و سهراب هم اسماعیل او. آزمونی که اتفاق افتاد، او عاطفه پدری را در پیش پای آرمان ایران قربانی کرد!”

حاج آخوند به آراء خیام نیشابوری نیز التفات دارد. توجه به اشعار و آراء خیام نیشابوری اما توسط یک فرد روحانی، امری غریب می آمد. نویسند، دو فردی را به نزد حاج آخوند می بَرَد که پیش از دیدار با طعن و تخفیف از وی یاد می کرده و فردی دهاتی و روستایی را لایق شناخت خیام نمی دانستند. حاج آخوند که از طعنها بی اطلاع بوده اما در اولین مواجهه با آنها عنوان می کند که: “ما بایست انسانها را تکریم کنیم… فقرا را تکریم کنیم. بچه ها را تکریم کنیم. دهاتی ها را تکریم کنیم. مگر نگفته اند گنج در ویرانه است؟ خودمان را ویران کنیم تا گنجمان را پیدا کنیم!” این مواجهه حاج آخوند کافی است تا نویسنده، تمایل خود را به این مسأله نشان دهد که حاج آخوند برخی وقایع را به سبب طبع لطیفش به الهام در می یافته است. در جای دیگری می گوید “دعای حاج آخوند بود، به دلش برات شده بود که دانشگاه اصفهان قبول می شوم؟” و در جایی دیگر: “عمویم پرسید: حاج آخوند من چطور می میرم؟ حاج آخوند مکث کرد و بدون اینکه در چشم عمویم نگاه کند؛ گفت تنها و مظلوم”.

حاج آخوند فردی است که به طهارت همه ی انسانها اعتقاد دارد. هیچ کسی را نجس نمی داند. گفته بود که: “خدمتکار امام رضا یک دختر مسیحی بود. برخی اعتراض کردند که آن دختر وضو نمی گیرد و غسل نمی کند. امام رضا فرمود اشکال ندارد! دست هایش را می شوید.” حاج آخوند میان مسلمان و مسیحی و سایر ادیان تمایزی نمی­ گذارد. معتقد است که همگی ادیان راههای رسیدن به خدا را نشان داده اند. او طریقت پلورالیزم و رواداری را به مردم می آموزد.  به بچه ها توصیه می کند که: “بچه ها امروز درباره خدا صحبت می کنیم. فرقی ندارد ارمنی و مسلمان همه ما با خدا حرف می زنیم.” مدام به بچه ها این مهم را توصیه می کند که:”هیچ فرقی میان پیامبران نیست… دوست ما هستند. مسیح و محمد. بچه ها برای هر دوشان دو تا صلوات بفرستید.” در میان فقیهان اگر چه کمتر به ازدواج با سایر ادیان مُهر مقبولیت خورده است، اما حاج آخوند معتقد بوده که با دختران ارمنی هم می شود ازدواج کرد و نیازی نیست که آنها از دین خود دست بردارند. این نگاه، مقبول بسیاری نمی افتاده است. مهاجرانی در خلوت خود خدا را شکر می کند که: “در خلوت خودم خداوند را هزار بار شکر می کردم که آخوند ده ما حاج آخوند است. در خیالم تصور می کردم که اگر آقای عامری یا شبیه او آخوند ده ما می شدند چه بر سر زندگی می آمد؟ بهشتِ ما ویران می شد…”

حاج آخوند علاوه بر تأکید به کرامت ذاتی انسان، به دیگر مخلوقات خدا نیز حُرمت می نهد. دکتر سروش دباغ در طرحی که در خصوص “عرفان مدرن” ترسیم کرده است، بر التفات به سایر مخلوقات توجه می دهند. به تعبیر دباغ: “سالک مدرن می تواند رستگاری را لای گلهای حیاط جست و جو کند، رستگاری ای که با نان و ریحان و پنیر و اطلسی های تر در می رسد. چنین عارفی در حالی که دل مشغول تنهایی اگزیستانسیل خویش است، در فکر پروانه هایی است که در آب می افتد و در این اندیشه است که برای خرید گوجه و قیسی فردا به باغ برود.” این از ویژگیهای یک عارف مدرن است که به طبیعت نگاهی لطیف دارد و از دل همین امور، کسب مواجد و ارتزاق معنوی کند. حاج آخوند نیز همین مرام را برگزیده است. حاج آخوند در محفلی پرده از آیه ی نور[۱] بر می دارد و می گوید: “هر شکوفه ای مصداق مَثَل نور خداست، هر شکوفه ای، هر برگی، هر درختی، هر چشمه ای….آیت الله پرسیدند مَثَل نور کَمِشکَوه که گفتید انسان مصداق مشکوه است، آیا مصادیق دیگری هم دارد؟ حاج آخوند لبخند زد. خندید. چهره اش باز شد و گفت بله دارد. هر شکوفه ای مصداق مَثَل نور خداست، … هر زنی که حامله است مشکوه است و کودکش مصباح، هر پرنده ای آیه نور است و آوایش مصباح، هر موجی، هر قطره آبی، هر ذره خاکی، موجی از اشک که در حدقه چشم ما می گردد، چشم ما مصباح است و آن قطره اشک زجاجه…”. حاج آخوند برّه ها را در آغوش می گرفته و می بوسیده و می گفته است تبارک الله. به تارهای طلایی و نقره ای پوست بره دست می کشید و می گفت: این رنگ خداست. وی می گفته است که “انار از بهشت آمده. در هر اناری یک دانه هست که بوی بهشت می دهد. همه ی دانه هایش را بخورید”.

حاج آخوند، خوشدلی را نیز در همین امور دنبال می کند. از او پرسش می شود که خوشدلی را از کجا می توان به دست آورد؟ وی پاسخ می گوید که: “از دوست داشتن. باید دوست داشت. درختی را، گلی را، انسانی را، آفتاب را، زمین را. باید دوست داشتن در دلت جوانه بزند. نظامی حرف غریبی دارد. می گوید اگر شده گربه ای را دوست بدارید! اگر خود گربه باشد دل در او ببند. مسیح گفته است دشمنت را دوست بدار! قرآن هم همین را می گوید، بدی را با خوبی جواب بده تا دشمن دوست تو شود. مثل امیرالمومنین(ع). به قول شهریار: تو خدایی مگر ای دشمن دوست!”

یکی دیگر از ویژگیهای عرفان مدرن این است که بر خلق خدا نیز به غایت شفقت می ورزد. عارف مدرن، رنج دیگران را چونان رنج خود می بیند و از غم دیگران، غم بر دل می نهد. همان مرام و مسلکی که حاج آخوند در پیش گرفته بود. “دیروز پسین از تپه می آمدم. رفته بودم کتیرا تیغ بزنم. شَست پایم زخم شده بود. دیدم ناخن شست پام شکسته سوز می زند. به ناخن دست زدم دیدم نصف ناخن جاکن شده. خیلی درد داشت. کنار دیوار نشسته بودم. حاج آخوند رد می شد. به پایم نگاه کرد و گفت، دردش زیاده؟ گفتم خیلی. نشست کنارم. پایم را وارسی کرد. قلمتراش را در آورد. از کنار عمامه اش، باریکه ای را بُرید. شست پایم را بست. گفتم یعنی از عمامه اش تریشه ای جدا کرد؟ بغضی کرد و گفت: آره؛ مادرم گفت ما این تکه را برای همیشه نگه می داریم.”

حاج آخوند حتی به جای فردی که نقصان عقلی دارد و نمی تواند نماز صحیح بخواند، هم نماز خوانده و هم روزه گرفته است. “رمض در هفده سالگی مُرد. بابا رضا از حاج آخوند پرسیده بود می خواهد برای رمض نماز بخرد؟ حاج آخوند گفته بود رمض نه نماز قضا شده دارد و نه روزه قضا شده. بابا رضا با بغض می گفت: حاج آخوند به جای رمض نماز خواند و روزه گرفته بود. گفته بود من سه سال است وقتی رمض به سن تکلیف رسید، به جایش نماز خواندم و ماه شعبان را هم به جای او روزه گرفتم”.

نگاه حاج آخوند به اسلام، به عنوان یک دین آسان است. می گوید که: “اسلام دین آسانی است اما بعضی ها سختش کردند. ایمان را به شریعت تبدیل کردند. این کار برخی شریعتمداران همه ادیان است. دین اگر راه زندگی نیست، باری است که باید بر دوش بکشی”. دکتر ابوالقاسم فنایی از جمله افرادی است که همین ادعا را مطرح کرده است. وی در منظومه ای که تحت عنوان “معنویت قدسی” از آن یاد می کند، عنوان کرده است که دوران پیامبر، عصر طلایی ایمان بود. اما پس از دوران پیامبر، ما وارد عصر دیگری شدیم که آن را عصر اعتقاد و شریعت می نامند. در عصر اعتقاد و شریعت، مذاهب کلامی و فقهی تأسیس می شوند و فربه و فربه تر می گردند. اتفاقی که در این دوران می افتد عبارت است از فروکاهش دین به مجموعه ای از باورها و مجموعه ای از آداب و مناسک. فنایی نیز، بازگشت به عصر ایمان را آرزو می کند. همان چیزی که حاج آخوند نیز به آن اشراف داده بود.

حاج آخوند اما “سقف معیشت بر ستون شریعت” هم نمی زند و می کوشد تا امرار معاش خود را از طریق کشاورزی به دست آورَد. او در عمرش نه سهم امام گرفته و نه شهریه و نه برای روضه پولی دریافت کرده است. حاج آخوند حتی به برخی فقیهان نیز طعن می زند و عنوان می کند که: “می دانید که در ادبیات ما و متون قدیمی وقتی کلمه دانشمند مطرح می شده است، منظورشان فقیهان بوده است. وقتی سعدی می گوید: ناگاه بدیدم آن سهی سرو بلند/ وز یاد برفتم سخن دانشمند؛ پیداست منظورش از دانشمند فقیه است وگرنه مثلاً ستاره شناسی و طبیب و فیلسوف چه کار دارند که سعدی به سهی سرو بلندی نگاه می کند. این فضولی ها کار فقیهان است! حافظ از فقیهی سخن گفته است که علم الیقین ندارد. فقه هم از همان واژه هایی است که از عمق به سطح آمده و در سطح گسترش یافته است. فقه فی الدین که قرآن می گوید، به فقه در فروع دین تنزل پیدا کرده است.” وی معتقد بوده که صِرف درس خواندن به کار نمی آید و کمتر می تواند گِرهی از مشکل زندگی بگشاید. دکتر فنایی نیز با تفکیک میان “فقه کاربردی” و “فقه هنجاری”، بر این نکته اذعان داشته است. فقه هنجاری، مجموعه ای از هنجارهای شرعی کلی است که در متون دینی یافت می شود. این اما برای درک یک حکم فقهی بسنده نیست و می باید به فقه کاربردی که ناظر به زندگی مردم است، توجه داد. حاج آخوند نیز همین ایده را در نظر دارد. “حاج آخوند گفت وقتی درس خواندن به دور از زندگی و تجربه زیسته است، محصولش همین می شود. هر وقت مهندس کشاورزی در باغ درختان را آبیاری کرد، تاکستان را وجین کرد، زمین را شخم زد، تفاوت برگ درختان، پوست درختان، شکوفه ها را شناخت، تفاوت شکوفه آلبالو با گیلاس را تمیز داد، اگر دانه های بلوط را آرد کرد و نان بلوط خورد، دیگر به درخت هلو نمی گوید درخت سیب”.

در مرام و مسلک غالب روحانیت، زن در پستویی قرار می گیرد. روحانیون از همسرانشان به اکراه نامی می برند و کمتر می توان از آنها سراغی گرفت. حاج آخوند اما چنین رَویّه ای ندارد. در حضور میهمانان، حتی شانه های همسرش را می بوسد. “حاج آخوند جَلدی برخاست و تُنگ را از دست سکینه خانم گرفت و شانه اش را بوسید!…. احمد رو به آقای عامری کرد و گفت، تا به حال آخوند ندیده بودیم شانه ی زنش را ماچ کند!”

حاج آخوند مقیّد به آداب اخلاقی است. نه دلی را می رنجاند، نه دیگری را از خود می رَماند، نه با لگد کردنِ دیگران در پی ارتقاء منزلت خود است. چند روزی که معلمِ کلاس نمی تواند به مدرسه برود، حاج آخوند جایگزین وی می شود. حاج آخوند “تکه گچی برداشت و وسط تخته نوشت: بسم… به میم بسم رسیده بود که یکهو کلاس ششمی ها و کلاس پنجمی ها گفتند عجب دستخطی. از آقای مدیر هم بهتره. حاج آخوند زودی بسم را پاک کرده و مکث کرد و دوباره نوشت. این بار یواش یواش می نوشت. دیگر خوش خط نبود. کلمه ها را هم یکدست ننوشت. انگار بزرگ و کوچک بودند. گفت بچه ها خط آقای مدیر و خانم مدیر از این خط من بهتر است. پیش خودم گفتم آقای مدیر و خانم مبر بال اندیشهی کی می توانند چنان بسمی بنویسند؟ چرا حاج آخوند خطش را خراب کرد؟ تازه گفت خط آن ها از این خط من بهتر است، نه این که خط آنها بهتر است!”

حاج آخوند می تواند متر و معیاری برای روحانیت امروزی باشد. معیارهایی که سابقاً در کلام نواندیشان دینی نیز عنوان شده بود؛ اما ترسیم ویژگیهای اینچنین روحانیتی در قالبی هنری و داستانی قطعاً ثمرات فراگیرتری خواهد داشت. اگر چنین مرامی در میان روحانیت فراگیر شود، می توان نه تنها در خلوت، که در جلوت هم خدای را شکر کرد و گفت: “هزار بار خدا را شکر می کردم که آخوند ده ما حاج آخوند است.”

[۱] اللَّهُ نُورُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ مَثَلُ نُورِهِ کَمِشْکَاهٍ فِیهَا مِصْبَاحٌ الْمِصْبَاحُ فِی زُجَاجَهٍ الزُّجَاجَهُ کَأَنَّهَا کَوْکَبٌ دُرِّیٌّ یُوقَدُ مِن شَجَرَهٍ مُّبَارَکَهٍ زَیْتُونِهٍ لَّا شَرْقِیَّهٍ وَلَا غَرْبِیَّهٍ یَکَادُ زَیْتُهَا یُضِیءُ وَلَوْ لَمْ تَمْسَسْهُ نَارٌ نُّورٌ عَلَی نُورٍ یَهْدِی اللَّهُ لِنُورِهِ مَن یَشَاءُ وَیَضْرِبُ اللَّهُ الْأَمْثَالَ لِلنَّاسِ وَاللَّهُ بِکُلِّ شَیْءٍ عَلِیمٌ

.


.

“حاج آخوند”، معیاری برای روحانیتِ امروز

نویسنده کتاب: عطاالله مهاجرانی

نویسنده معرفی: سید هادی طباطبایی

.


.

نوشته “حاج آخوند”، معیاری برای روحانیتِ امروز • بر بال اندیشه اولین بار در بر بال اندیشه پدیدار شد.

Viewing all 899 articles
Browse latest View live